Ercan Karakaya, ZeynepGünalan, ElifGünşen, Uğur2025-10-072025-10-072025Ercan Karakaya, Z., & Günalan, E. (2025). Enerji metabolizması ve diyet. U. Günşen (Ed.), Beslenme Biyokimyası, pp. 363-398. https://doi.org/10.37609/akya.37289786253755553https://doi.org/10.37609/akya.3728https://hdl.handle.net/20.500.13055/1125Beslenme sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürülebilmesi için en elzem fizyolojik gereksinimlerimizden biridir. Tüketilen gıdalardaki kimyasal bağ enerjisi hücresel solunum olarak da bilinen çeşitli biyokimyasal reaksiyonlar yoluyla vücudun kullanabileceği enerjiye çevrilir. Bu süreç organizmanın değişen koşullara adapte olabilmesi, büyümesi, gelişmesi ve fiziksel aktivitelerinin devamlılığı için oldukça önemlidir (1). Ancak; enerji metabolizması sadece gıdalardaki karbonhidrat, yağ ve proteinlerin oksidasyonu sonucu hücresel enerji üretimi ile sınırlı değildir. Bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivite ve besinlerin termik etkisi yoluyla enerji harcanması, serbest enerjinin fazla olması durumunda depolanması ve eksikliğinde ilgili birime transfer edilmesi de bu sürece dahildir.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessEnerji metabolizması ve diyetBook Chapter10.37609/akya.3728363398