Akçay, Teoman2025-07-232025-07-232025Akçay, T. (2025). Fruktoz: Dost mu düşman mı?. Y. K. Haspolat, H. Döneray, & S. Atıcı (Eds.), Çocuklarda Beslenme ve Besin Kaynakları, (ss. 94-107). Orient Yayınları.https://hdl.handle.net/20.500.13055/1035Fruktozun Kimyası ve Kaynakları. Fruktoz, basit bir şeker (monosakkarit) olup, doğada meyvelerde, balda ve bazı sebzelerde bulunur. Glukozdan yaklaşık 1,7 kat daha tatlıdır, bu nedenle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Ancak, fruktozun metabolizması glukozdan oldukça farklıdır ve bu farklılık, sağlık üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere yol açabilir (Tappy & Lê, 2010).trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessFruktozMonosakkaritFruktoz: Dost mu düşman mı?Book Chapter94107