Günalan, ElifYenigün, Ayça2024-09-052024-09-052024Yenigün, A. (2024). Aşevlerinde görevli mutfak personellerinin gıda güvenliğine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi: Kızılay örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.https://hdl.handle.net/20.500.13055/777Aşevleri toplumdaki sosyoekonomik seviyesi düşük bireylere karşılıksız olarak beslenme hizmetinin sağlandığı kurumlardır. Aşevlerinden toplu beslenme hizmeti alan grupların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için ise aşevi mutfaklarında gıda hijyeninin sağlanması ön koşuldur. Bu tez çalışmasında, Ocak-Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde Türk Kızılay’ına bağlı aşevlerinde çalışan mutfak personelinin bilgi, tutum ve davranışlarının gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Türk Kızılay’ı aşevlerinde çalışan 100 mutfak personeli ile görüşülüp gıda güvenliğini ölçmeye ilişkin hazırlanan veri toplama formu doldurulmuştur. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 29.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Bu sonuçlara göre yüksek eğitim seviyesine sahip bireyler, aşçılar ve genç personelin gıdaya ilişkin farkındalık seviyesinin yüksek olduğu, gıda güvenliği uygulamalarına daha fazla dikkat ettikleri ve bilinçli davrandıkları saptanmıştır. Toplum sağlığının korunması için aşevlerinde çalışan özellikle 50 yaş üstü personele gıda hijyeni ve güvenliğine ilişkin eğitim verilmesi gerekmektedir.Soup kitchens provide free nutritional services to individuals with low socioeconomic status. Ensuring food hygiene in soup kitchens is a prerequisite for the groups receiving mass nutrition services from these kitchens to access healthy and safe food. This thesis study evaluated the knowledge, attitudes, and practices of kitchen staff working in soup kitchens affiliated with the Turkish Red Crescent across Türkiye regarding food safety between January and May 2024. Within the scope of the research, a data collection form prepared to measure food safety was filled out by 100 kitchen staff working in Turkish Red Crescent soup kitchens. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 29.0 software package. According to the results, individuals with a high level of education, chefs, and young staff were found to have a high level of awareness regarding food, paying more attention to food safety practices and behaving more consciously. To protect public health, it is necessary to provide training on food hygiene and safety to staff, especially those over the age of 50, working in soup kitchens.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda GüvenliğiHijyenAşevleriKızılayFood SafetyHygieneSoup KitchensRed CrescentAşevlerinde görevli mutfak personellerinin gıda güvenliğine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi: Kızılay örneğiMaster Thesis