Günalan, ElifAlbayrak, EsraErgün, Özer2022-11-022022-11-022022Günalan, E., Albayrak, E. & Ergün, Ö. (2022). CRISPR-Cas9 Teknolojisi Sürdürülebilir Beslenmenin Sağlanmasında Bir Çözüm Olabilir Mi? In Ö. P. Can, E. Hastaoğlu, M. G. Saraç (Eds). Uluslararası Gıda Araştırmaları Kongresi. (pp. 254-255). IKSAD.9786258246322https://hdl.handle.net/20.500.13055/297Küresel dünya nüfusundaki hızlı artış, doğal kaynakların zamanla tükenmesi ve çevre kirliliği gibi birçok etmen gelecekteki nüfusun yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşımını zorlaştırmaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelinmesi ise gıda sistemlerinin sürdürülebilir beslenme ilkelerine uygun olmasıyla mümkün görülmektedir. Bu ilkelerin uygulanacağı sistemlerin; biyoçeşitliliği ve ekosistemi koruyucu olması, kültürel olarak kabul görmesi, erişilebilir, güvenli, sağlıklı, ekonomik, adil ve uygun fiyatlı olması, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için yeterli besin öğesine sahip olması ve üretim süresince doğal kaynakları ve insan iş gücünü optimal seviyede kullanması gerekmektedir. Öte yandan, gelecekteki gıda arzının karşılanabilmesi için yenilebilir algler ve böcekler, sentetik etler ve düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri (CRISPR) ve ilişkili Cas9 nükleazlarının kullanıldığı gen düzenleme teknolojisi ile üretilen besinler gibi çeşitli alternatif gıda kaynakları bulunmaktadır. Özellikle, CRISPR-Cas9 sistemi tarımda bitki/mahsul veriminin ve kalitesinin artırılması, abiyotik ve biyotik stres direnci; hayvancılıkta hastalıklara karşı direnç, et kalite ve miktarının artırılması; gıda endüstrisinde ise gıda güvenliğinin sağlanması ve raf ömrünün uzatılmasını gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada CRISPR-Cas9 teknolojisiyle üretilen gıdaların, sürdürülebilir beslenmenin temel ilkelerine uygunluğu literatürel veriler ışığında incelenmiştir.Many factors such as the rapid increase in the global world population, the depletion of natural resources over time, and environmental pollution make it difficult for the future population to reach sufficient and healthy food. Overcoming these difficulties seems possible if food systems comply with sustainable nutrition principles. The systems in which these principles will be applied; should protect biodiversity and ecosystem, be culturally accepted, be accessible, safe, healthy, economical, fair, and affordable, have sufficient nutrients to lead a healthy life, and use natural resources and human labor at an optimal level during production. On the other hand, there are a variety of alternative food sources to meet the future food supply, such as edible algae and insects, synthetic meats, and foods produced by gene editing technology using Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (CRISPRs) and associated Cas9 nucleases. In particular, the CRISPR-Cas9 system has a wide range of uses such as improving plant/crop yield and quality, abiotic and biotic stress resistance in agriculture; increasing resistance to diseases, meat quality, and quantity in livestock; ensuring food safety and extending the shelf life in the food industry. In this study, the compatibility of foods produced with CRISPR-Cas9 technology to the basic principles of sustainable nutrition was examined in light of literature data.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCRISPR-Cas9Genom düzenlemeGıda sistemleriSürdürülebilir beslenmeCrispr-Cas9Genome editingFood systemsSustainable nutritionCRISPR-Cas9 teknolojisi sürdürülebilir beslenmenin sağlanmasında bir çözüm olabilir mi?Can CRISPR-Cas9 technology be a solution to providing sustainable nutrition?Conference Object254255