Ercan Karakaya, ZeynepGünalan, ElifMutlu, Hayrettin2025-11-282025-11-282025Ercan Karakaya, Z., Günalan, E., & Mutlu, H. (2025). Investigation of the effect of sex on caffeine-induced brown fat tissue activation by infrared thermography: A preliminary report. Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi, 7(2), pp. 87-98. https://doi.org/10.57224/jhpr.16756692687-4423https://doi.org/10.57224/jhpr.1675669https://hdl.handle.net/20.500.13055/1206Amaç: Bu ön çalışmada, cinsiyetin diyetle indüklenen termojenez (DİT) sürecinde kahverengi yağ dokusu (KYD) aktivasyonu üzerindeki etkisinin kızılötesi termografi (IRT) yöntemiyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kasım-Aralık 2024 döneminde beden kütle indeksi 18,5–24,9 kg/m² aralığındaki kadın (n=4) ve erkek (n=4) gönüllülerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara 0.dk karbonhidrat jeli verilmiş ve 45. dk’da ise 200 mg kafein kapsülü uygulanmıştır. Termonötr koşullarda gerçekleştirilen 120 dakikalık deney protokolü süresince, supraklaviküler (SCV) bölgeden her 15 dakikada bir IRT ile sıcaklık ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: 0., 45., 60. ve 75. dakikalarda kadın katılımcılarda KYD aktivasyonuna işaret eden Tscf sıcaklıkları erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p<0.05). Ancak 90. dakikadan itibaren cinsiyetler arası istatistiksel anlamlı fark kaybolmuştur. Tref değerlerinde ise hiçbir ölçümde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tscf ile vücut ağırlığı arasında negatif yönde, yağ yüzdesi ile pozitif yönde korelasyon ilişkisi bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Cinsiyetin DİT’e etkisini IRT üzerinden tanımlayan bu ön çalışma raporuna göre subklaviküler bölgedeki KYD’nin diyetle uyarımı kadınlarda erkeklere oranla daha erken ve belirgin şekilde gerçekleşmektedir. Bu farklılığın seks hormonları ve yağ kütlesindeki farka bağlı olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte gelecekte planlanacak daha geniş katılımlı ve biyokimyasal parametrelerle desteklenmiş çalışmalarla cinsiyetin DİT sürecine etkisinin ortaya konması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu araştırma ile KYD sıcaklık düzeyinin vücut kompozisyonu ile ilişkili olabileceği gözlenmiştir.Aim: This preliminary study aimed to evaluate the effect of sex on brown adipose tissue (BAT) activation during the diet-induced thermogenesis (DIT) process using infrared thermography (IRT). Material and Method: It was conducted with the participation of female (n=4) and male (n=4) volunteers with a body mass index between 18.5–24.9 kg/m² in November-December 2024. Participants were given carbohydrate gel at 0 min, and a 200 mg caffeine capsule was applied at 45 min. During the 120-minute experimental protocol performed under thermoneutral conditions, temperature measurements were taken from the supraclavicular (SCV) region every 15 minutes with IRT. Results: Tscf temperatures indicating BAT activation were statistically significantly higher in female participants than in males at 0, 45, 60, and 75 minutes (p<0.05). However, the statistically significant difference between the sexes disappeared after the 90th minute. No statistically significant difference was found in any of the measurements in the Tref values. A significant negative correlation was found between Tscf and body weight, while a positive correlation was observed between Tscf and body fat percentage (p<0.05). Conclusion: According to this preliminary study report defining the effect of sex on DIT via IRT, the stimulation of CHD in the subclavicular region with diet occurs earlier and more clearly in women than in men. It is thought that this difference may be due to the difference in sex hormones and fat mass. However, the effect of sex on the DIT process should be revealed in future studies with broader participation and supported by biochemical parameters. Furthermore, the findings of this study suggest that BAT temperature levels may be associated with body composition.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCinsiyetDiyetKafeinTermogenezCaffeineDietSexThermogenesisInvestigation of the effect of sex on caffeine-induced brown fat tissue activation by infrared thermography: A preliminary reportCinsiyetin kafeinle indüklenen kahverengi yağ doku aktivasyonuna etkisinin kızılötesi termografiyle incelenmesi: Ön çalışma raporuArticle10.57224/jhpr.1675669728798