Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Investigation of restaurants in Beyoglu Istanbul, in terms of hygiene criterias and food safety
(Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, 2022)This study was carried out in the Beyoğlu region, where the daily food consumer population is high and the most visited by local and foreign tourists in Istanbul. The aim of the study was to determine the hygienic conditions ... -
Depremzedelerin optimal sağlığı için besinsel takviyelerin önemi
(Özgür Yayınları, 2023)(Dünya Sağlık Orgütü, doğal afeti "dış yardım gerektirecek kadar büyük ve ani ekolojik fenomen" olarak tammlamaktadır. Yer kabuğunda ani olarak ortaya çıkan enerjinin dalgalar halinde yer yüzeyini sarsmasıyla görülen ... -
Türkiye, ABD ve Almanya’daki çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan bebek bisküvilerinin besin etiketlerinin incelenmesi
(Kafkas Üniversitesi, 2023)Günümüzde bebek ek gıdalarının ticari olarak birçok formda üretiliyor olması, annelerin bu ürünleri alırken bilinçli olarak tercih edebilmelerini zorlaştırmaktadır. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin ... -
Kurban Bayramı süresince kesilen etin gıda güvenliği açısından incelenmesi
(Kafkas Üniversitesi, 2023)Kurban Bayramı Müslüman ülkelerdeki en büyük dini bayramlardan biridir. Kurban kesebilecek gelir seviyesine sahip bireylerin kurbanlık olmaya uygun olarak satın aldıkları hayvanları hijyen kurallarına göre kesip, yine aynı ... -
Et Bağımlılığı Anketi’nin Türkçe güvenilirlik ve geçerlilik analizi
(Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2023)Et Bağımlılığı Anketi (EBA), et tüketimindeki pozitif bağı ölçmek için kullanılan bir ölçektir. Bu çalışma, üniversite öğrencileri arasında EBA’nın Türkçe versiyonunun geçerliğini ve güvenilirliğini belirlemektir. Çalışma ... -
The effect of maternal period nutritional status on oro‑sensorial fat perception and taste preference in rats
(Springer, 2023)CD36 and GPR120 play an important role in the perception and preference for fat-rich food consumption. We aimed to investigate the relationship between oro-gustatory perception of lipids, fatty taste preference, and maternal ... -
Genel ve sporcu beslenme bilgisi ölçeği Türkçe formu: Lise ve üniversite öğrencileri için geçerlik güvenirlik çalışması
(Hacettepe Üniversitesi, 2022)Amaç: Beslenmenin sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini vurgulayan çalışmalar, ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerine dikkat çekmektedir Gençlerin genel beslenme bilgilerindeki eksiklikler, sağlıksız beslenme ... -
İçme suları ve gıdalarda mikroplastikler
(Dicle Üniversitesi, 2022)Dünya üzerinde kalabalık nüfuslu ve sanayileşmiş bölgelerde karasal kaynaklardan gelen çok fazla miktarda plastik çöpler bulunmaktadır. Öyle ki, bilim insanları içinde bulunduğumuz Antroposen dönemde “Plastik Çağ’a” ... -
Food engineers’ attitudes and purchasing intentions towards genetically modified organism products
(SAGE Publications, 2022)Background: Biotechnological developments have resulted in the modification of the genetic structures of many organisms. However, the possibility of risks in terms of human health has caused consumers to approach products ... -
Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılması
(Güven Plus Grup, 2022)Dünya çapında en popüler yiyeceklerden biri olan çikolatanın, içeriğine bağlı olarak insan sağlığına etkileri de oldukça çeşitlidir. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin tercihlerinin gerçekleştirilmesi için ise ... -
Sosyal medyada paylaşılan vegan tariflerin besinsel içeriklerinin vegan iddiası olmayan formlarıyla karşılaştırılması
(Güven Plus Grup, 2022)Son yılların yaygınlaşan diyetlerinden biri olan vegan beslenme şekli et, süt, yumurta, bal vb. hayvansal kaynaklı hiçbir gıdanın tüketimine izin vermemektedir. Diyetten hayvansal kaynaklı gıdaların çıkarılması ise besin ... -
Menu engineering in the restaurant business: A study on kitchen chefs
(2022)The study aimed to determine the approaches of the kitchen chefs of restaurant businesses to the menu engineering processes. A focus group interview with six professional kitchen chefs was held in 2020 to achieve this goal. ... -
Catering hizmetlerinde beslenme ilkeleri
(Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, 2022)İnsanoğlunun doğduğu andan itibaren ihtiyaç duyduğu temel gereksinimlerinden olan beslenme, yaşamın sonuna kadar sağlığın korunması için önemli çevresel faktörlerdendir. Beslenme süreklilik gerektirdiği ve ihtiyaçların ... -
The evaluation of videos about branched-chain amino acids supplements on YouTube™: A multi-approach study
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)Branched-chain amino acids (BCAAs) are one of the most controversial ergogenic aids in terms of effectiveness and safety. This study aimed to evaluate the quality and reliability of BCAA supplements related to English ... -
Pesticide residues in vegetables and fruits from Istanbul by LC-MS/MS
(Harran Üniversitesi, 2022)Selected pesticide active ingredients are used in various stages of production of fruits and vegetables in Turkey for the purpose of pest control. Due to their harm to humans, animals and the environment, pesticide active ... -
CRISPR-Cas9 teknolojisi sürdürülebilir beslenmenin sağlanmasında bir çözüm olabilir mi?
(IKSAD, 2022)Küresel dünya nüfusundaki hızlı artış, doğal kaynakların zamanla tükenmesi ve çevre kirliliği gibi birçok etmen gelecekteki nüfusun yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşımını zorlaştırmaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelinmesi ... -
İrisin ve metabolik hastalıklar ilişkisinin yaşam döngüsünde incelenmesi
(Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2022)İrisin ilk kez 2012 yılında egzersizle uyarılan bir miyokin olarak tanımlanmıştır. Tip I membran protein olan fibronektin tip III domain 5 (FNDC5)‘in proteolitik ürünüdür. İskelet kasının diğer dokular ile iletişimi ... -
Dietary supplement use of Turkish footballers: differences by sex and competition level
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)Abstract This study aimed to evaluate the consumption of dietary supplements (DS) and to determine related topics in Turkish football players of different sexes and competition levels. A total of 117 footballers (79 males ... -
Tiroid hastalıklarında mikrobiyotanın rolü
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bağırsak mikrobiyotası, konakçının sindirim ve immünolojik homeostazını sağlaması için gereklidir. Mikrobiyota homeostazı bozulduğunda ve disbiyoz meydana geldiğinde, epitel bariyerin bozulması başta immünolojik ve metabolik ... -
Kara mürver ve nörodejeneratif hastalıklar üzerine etkileri
(Nobel Bilimsel Eserler, 2022)Nörodejenerasyon nöronların ilerleyici atrofisi ve fonksiyon kaybını ifade etmektedir. Merkezi sinir sisteminde meydana gelen nörodejenerasyon, nörodejeneratif hastalıkların gelişimi ile sonuçlanır. Zamanla ilerleyen nöronal ...