Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu by Title
Now showing items 1-20 of 59
-
21. yüzyıl için beslenme-nutrigenetik, nutrigenomik ve mikrobiyomiği entegre etme
(Tıbbi Yayınlar Merkezi, 2021)[No Abstract Available] -
Anne sütündeki mikotoksinler ve potansiyel toksik etkileri
(Iksad Global Publishing House, 2021)Giriş: Anne sütü içeriğindeki makro ve mikro besin öğeleri, immünolojik faktörler, enzimler, hormonlar, büyüme faktörleri, probiyotikler ve çeşitli hücre kaynakları ile yeni doğanın optimal büyüme ve gelişiminin sağlanmasında ... -
The association of fat preference with eating behavior and sex: Turkish version of the Fat Preference Questionnaire(C)
(John Wiley and Sons Inc, 2021)The fat content of food may play a role in food preferences. Increased fat intake has a role in elevated body weight. Firstly, we aimed to establish the Turkish version of the Fat Preference Questionnaire(C) and secondly ... -
Biyoaktif bileşenleri ve besinsel özellikleriyle kara mürverin antiinflamatuvar etkileri
(Nobel Bilimsel Eserler, 2022)Bağışıklık sistemi, basit bir ifadeyle, bir canlıyı hastalıklardan koruyan, patojenleri, yabancı maddeleri ve malign hücrelerini ayırt edip onları ortadan kaldıran süreçlerin tümü olarak tanımlanabilir. Bağışıklık sistemi, ... -
Can online diettitian be a novel trend of post-pandemic era in Turkey?
(Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2022)Purpose: The aim of this study was to investigate weight management-related Google search trends in Turkey prompted by the pandemic. Methods: Keywords were “diet”, “dietitian”, “body mass index”, “exercise”, “calorie”, ... -
Catering hizmetlerinde beslenme ilkeleri
(Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, 2022)İnsanoğlunun doğduğu andan itibaren ihtiyaç duyduğu temel gereksinimlerinden olan beslenme, yaşamın sonuna kadar sağlığın korunması için önemli çevresel faktörlerdendir. Beslenme süreklilik gerektirdiği ve ihtiyaçların ... -
Comparison of nutrition education methods among high school students
(ICBH, 2021)Adolesence is an important life period and has crucial importance for the development of appropriate eating habits and a healthy diet. Dietary and educational interventions may help improving diet and thus may provide ... -
The comparison of the effects of different nutrition education methods on nutrition knowledge level in high school students
(Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2022)Purpose: Adolescence is an important life period and has crucial importance for the development of appropriate eating habits and a healthy diet. Nutritional interventions may help improving diet and thus may provide ... -
CRISPR-Cas9 teknolojisi sürdürülebilir beslenmenin sağlanmasında bir çözüm olabilir mi?
(IKSAD, 2022)Küresel dünya nüfusundaki hızlı artış, doğal kaynakların zamanla tükenmesi ve çevre kirliliği gibi birçok etmen gelecekteki nüfusun yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşımını zorlaştırmaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelinmesi ... -
Çocukluk çağında beslenme
(Ema Tıp Kitabevi, 2021)Beslenme, sağlıklı büyüme, gelişme ve yaşam için esansiyel olan makro ve mikro besin öğeleriyle birlikte enerjiyi yeterli miktarda sağlayacak olan besinlerin tüketilmesidir. Bir çocuğun fiziksel, bilişsel ve emosyonel ... -
Depremzedelerin optimal sağlığı için besinsel takviyelerin önemi
(Özgür Yayınları, 2023)(Dünya Sağlık Orgütü, doğal afeti "dış yardım gerektirecek kadar büyük ve ani ekolojik fenomen" olarak tammlamaktadır. Yer kabuğunda ani olarak ortaya çıkan enerjinin dalgalar halinde yer yüzeyini sarsmasıyla görülen ... -
Determination of microbiological quality and heavy metal residual levels in bottled spring and natural mine l waters
(Parlar Scientific Publications, 2021)Water is a vital food material for humans and other living things to survive. Recent developments in various industrial sectors, urbanization and the spread of agriculture based on modern techniques have resulted in increased ... -
Determination of nutritional status of children with special needs: a pilot study
(Ayşegül Kaptanoğlu, 2021)Psychosocial and abnormal determinants in children and adolescents with special needs can be effective in feeding behavior. In children with special needs, the development of food selection or hypersensitivity observed ... -
Dietary supplement use of Turkish footballers: differences by sex and competition level
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)Abstract This study aimed to evaluate the consumption of dietary supplements (DS) and to determine related topics in Turkish football players of different sexes and competition levels. A total of 117 footballers (79 males ... -
Diyabetik çilek reçeli üretiminde keçiboynuzu unu, stevya ve tarçın kullanımının ürünün duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Bayçınar Tıbbi Yayıncılık, 2021)Reçel; meyve ve sebzelerin bütün veya parça halinde, yardımcı ürünler ile (sakkaroz, kıvam vericiler, asitliği düzenleyiciler vs.) ısıl işlem uygulanarak belirli bir kıvama getirilmesiyle elde edilen, yüksek şeker içeriğine ... -
The effect of maternal period nutritional status on oro‑sensorial fat perception and taste preference in rats
(Springer, 2023)CD36 and GPR120 play an important role in the perception and preference for fat-rich food consumption. We aimed to investigate the relationship between oro-gustatory perception of lipids, fatty taste preference, and maternal ... -
The effects of maternal high fat diet on the lingual CD36 lipid sensors of the offspring sprague dawley rats
(Elsevier, 2021)Background: Recent studies have demonstrated that CD36 lingual fat sensor has a vital role in fat sensation and high fat diet (HFD) causes dysfunctions in oro-gustatory lipid sensors. Objective: This study aims to investigate ... -
The emotional response to sustainable nutrition: a pilot social media analysis
(Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, 2021)The world’s population is predicted to reach approximately 10 billion by 2050 and food supply will be a serious problem in the future. In this context, sustainable nutrition concept which consist of avoidance of excessive ... -
Et Bağımlılığı Anketi’nin Türkçe güvenilirlik ve geçerlilik analizi
(Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2023)Et Bağımlılığı Anketi (EBA), et tüketimindeki pozitif bağı ölçmek için kullanılan bir ölçektir. Bu çalışma, üniversite öğrencileri arasında EBA’nın Türkçe versiyonunun geçerliğini ve güvenilirliğini belirlemektir. Çalışma ...