Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu by Title
Now showing items 1-20 of 34
-
21. yüzyıl için beslenme-nutrigenetik, nutrigenomik ve mikrobiyomiği entegre etme
(Tıbbi Yayınlar Merkezi, 2021)[No Abstract Available] -
Anne sütündeki mikotoksinler ve potansiyel toksik etkileri
(Iksad Global Publishing House, 2021)Giriş: Anne sütü içeriğindeki makro ve mikro besin öğeleri, immünolojik faktörler, enzimler, hormonlar, büyüme faktörleri, probiyotikler ve çeşitli hücre kaynakları ile yeni doğanın optimal büyüme ve gelişiminin sağlanmasında ... -
The association of fat preference with eating behavior and sex: Turkish version of the Fat Preference Questionnaire(C)
(John Wiley and Sons Inc, 2021)The fat content of food may play a role in food preferences. Increased fat intake has a role in elevated body weight. Firstly, we aimed to establish the Turkish version of the Fat Preference Questionnaire(C) and secondly ... -
Can online diettitian be a novel trend of post-pandemic era in Turkey?
(Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2022)Purpose: The aim of this study was to investigate weight management-related Google search trends in Turkey prompted by the pandemic. Methods: Keywords were “diet”, “dietitian”, “body mass index”, “exercise”, “calorie”, ... -
Comparison of nutrition education methods among high school students
(ICBH, 2021)Adolesence is an important life period and has crucial importance for the development of appropriate eating habits and a healthy diet. Dietary and educational interventions may help improving diet and thus may provide ... -
The comparison of the effects of different nutrition education methods on nutrition knowledge level in high school students
(Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 2022)Purpose: Adolescence is an important life period and has crucial importance for the development of appropriate eating habits and a healthy diet. Nutritional interventions may help improving diet and thus may provide ... -
Çocukluk çağında beslenme
(Ema Tıp Kitabevi, 2021)Beslenme, sağlıklı büyüme, gelişme ve yaşam için esansiyel olan makro ve mikro besin öğeleriyle birlikte enerjiyi yeterli miktarda sağlayacak olan besinlerin tüketilmesidir. Bir çocuğun fiziksel, bilişsel ve emosyonel ... -
Determination of microbiological quality and heavy metal residual levels in bottled spring and natural mine l waters
(Parlar Scientific Publications, 2021)Water is a vital food material for humans and other living things to survive. Recent developments in various industrial sectors, urbanization and the spread of agriculture based on modern techniques have resulted in increased ... -
Determination of nutritional status of children with special needs: a pilot study
(Ayşegül Kaptanoğlu, 2021)Psychosocial and abnormal determinants in children and adolescents with special needs can be effective in feeding behavior. In children with special needs, the development of food selection or hypersensitivity observed ... -
Diyabetik çilek reçeli üretiminde keçiboynuzu unu, stevya ve tarçın kullanımının ürünün duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Bayçınar Tıbbi Yayıncılık, 2021)Reçel; meyve ve sebzelerin bütün veya parça halinde, yardımcı ürünler ile (sakkaroz, kıvam vericiler, asitliği düzenleyiciler vs.) ısıl işlem uygulanarak belirli bir kıvama getirilmesiyle elde edilen, yüksek şeker içeriğine ... -
The effects of maternal high fat diet on the lingual CD36 lipid sensors of the offspring sprague dawley rats
(Elsevier, 2021)Background: Recent studies have demonstrated that CD36 lingual fat sensor has a vital role in fat sensation and high fat diet (HFD) causes dysfunctions in oro-gustatory lipid sensors. Objective: This study aims to investigate ... -
The emotional response to sustainable nutrition: a pilot social media analysis
(Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, 2021)The world’s population is predicted to reach approximately 10 billion by 2050 and food supply will be a serious problem in the future. In this context, sustainable nutrition concept which consist of avoidance of excessive ... -
Evaluation of body mass index and related lifestyle factors among 14-17-year-old Turkish adolescents
(Kare Publishing, 2021)Objective: During adolescence, unhealthy body weight status is considered as a global concern as it may lead to adverse health consequences in adulthood, therefore evaluation of the risk factors is crucial. The aim of the ... -
Farklı marinasyon sosları ile işlenmiş ve ızgara edilmiş dana etinin bazı fiziksel özelliklerindeki değişimlerinin incelenmesi
(Iksad Publications, 2020)Farklı cins etlerin değişik soslar kullanılarak marine edilmesi mutfaklarda yaygın bir uygulamadır. Etin pişirme ve lezzet algısını olumlu yönde etkileyen marinasyon araştırmacıların ilgisini çeken konuların başında ... -
Fat restriction at various developmental periods cause different modulations on the lingual fatty acid binding proteins
(Elsevier, 2021)Background: The origin of food preferences can be associated withearly food experience and lingual fatty taste receptors have a vitalrole in fat sensation. Objective: To determine the effect of fatrestriction during maternal ... -
Gelişimin erken dönemlerinde maruz kalınan diyetin besin tercihlerine etkisi
(Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2021)Beslenme prenatal dönemden ölüme kadar gerçekleşen yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu süreçteki besin tercihlerinin belirlenmesinde, kişinin bulunduğu sosyokültürel çevre, genetik ve fizyolojik etmenler gibi birçok ... -
Kefir kültürü ile fermente sucuk üretimi
(Insac, 2020)Bu çalışmada, fermente sucuk üretiminde, kefir kültürünün ve çeşitli oranlarda klasik sucuk kültürüyle kombinasyonun starter kültür olarak kullanılmasının mikrobiyolojik kalitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, ... -
Mutfak şeflerinin menü planlama ve analiz yöntemlerine yaklaşımları: İstanbul ilinde bir araştırma
(Iksad Publications, 2020)İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmek için, düzenli olarak beslenmek zorundadır. Bu yönüyle beslenme kültürü, insanlığın var olduğu dönemden itibaren başlamaktadır. Bu düzenli beslenmeyi sağlayabilmek adına insanoğlu günlük, ...