Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Araştırmacılar
  • Projeler
  • Birimler
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Albayrak, Esra" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Yayın
    CRISPR-Cas9 teknolojisi sürdürülebilir beslenmenin sağlanmasında bir çözüm olabilir mi?
    (IKSAD, 2022) Günalan, Elif; Albayrak, Esra; Ergün, Özer
    Küresel dünya nüfusundaki hızlı artış, doğal kaynakların zamanla tükenmesi ve çevre kirliliği gibi birçok etmen gelecekteki nüfusun yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşımını zorlaştırmaktadır. Bu zorlukların üstesinden gelinmesi ise gıda sistemlerinin sürdürülebilir beslenme ilkelerine uygun olmasıyla mümkün görülmektedir. Bu ilkelerin uygulanacağı sistemlerin; biyoçeşitliliği ve ekosistemi koruyucu olması, kültürel olarak kabul görmesi, erişilebilir, güvenli, sağlıklı, ekonomik, adil ve uygun fiyatlı olması, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için yeterli besin öğesine sahip olması ve üretim süresince doğal kaynakları ve insan iş gücünü optimal seviyede kullanması gerekmektedir. Öte yandan, gelecekteki gıda arzının karşılanabilmesi için yenilebilir algler ve böcekler, sentetik etler ve düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri (CRISPR) ve ilişkili Cas9 nükleazlarının kullanıldığı gen düzenleme teknolojisi ile üretilen besinler gibi çeşitli alternatif gıda kaynakları bulunmaktadır. Özellikle, CRISPR-Cas9 sistemi tarımda bitki/mahsul veriminin ve kalitesinin artırılması, abiyotik ve biyotik stres direnci; hayvancılıkta hastalıklara karşı direnç, et kalite ve miktarının artırılması; gıda endüstrisinde ise gıda güvenliğinin sağlanması ve raf ömrünün uzatılmasını gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada CRISPR-Cas9 teknolojisiyle üretilen gıdaların, sürdürülebilir beslenmenin temel ilkelerine uygunluğu literatürel veriler ışığında incelenmiştir.

| İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, İstanbul, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim