Yazar "Erturan, Aycan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Yayın Gastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıkları ve et bağımlılığının incelenmesi(İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024) Erturan, Aycan; Mutlu, HayrettinGastrit günümüzde sık görülen bulaşıcı olmayan hastalıklardan birisidir. Bu çalışma gastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıklarını araştırmak ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. 4 bölümden oluşan veri toplama formu hazırlanmıştır. İlk bölümde bireylerin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. İkinci bölümde Besin Tüketim Sıklığı Anketi, üçüncü bölümde Üç Faktörlü Beslenme anketi ve son bölümde Et Bağımlılığı Anketi yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesi için “SPSS 25.0” istatiksel veri analiz programı kullanılmıştır. Çalışma İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye polikliniği Gastroenteroloji bölümüne 1- 31 Mart 2024 tarihleri arasında başvuran ve hekim tarafından gastrit tanısı almış 90 kadın, 90 erkek toplam 180 erişkin bireyle gerçekleştirmiştir. Kadınların ağırlık ortalaması 78,57, boy ortalaması 1,67 ve beden kütle indeksi ortalaması 28,04 iken; erkeklerin ağırlık ortalaması 84,94, boy ortalaması 1,79 ve beden kütle indeksi ortalaması ise 26,37 olarak hesaplanmıştır. Üç faktörlü beslenme anketine verilen cevaplar incelendiğinde kontrolsüzlük boyutu 9,28 puan duygusal boyut 6,07 puan; duyarlılık boyutu 8,18 puan; bilinçli kısıtlama 12,58 puan ve toplam puanın 8,39 olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre et bağımlılığı ölçeği değerlendirildiğinde kadınların hazcılık, ilgi, yetki, bağımlılık ve küresel puanda erkeklere göre puanlarının düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların beyaz et, kırmızı et, balık eti tüketim sıklığına göre üç faktörlü beslenme anketi ve et bağımlılığı anketi ölçeklerinden aldıkları puanlar değerlendirildiğinde kadın ve erkeklere göre gruplar arasında anlamlı farklılığın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgulardan yola çıkılarak gastrit hastalarında beslenme faktörleri pek çok alt faktörden etkilenmektedir. Gastritli bireylerde farmakolojik ajanların kullanımı, tıbbı beslenme tedavisi ve psikolojik desteği içeren multidisipliner bir yaklaşımla olumlu değişiklikler sağlanabilir.