Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Araştırmacılar
  • Projeler
  • Birimler
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erikli, Berivan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Yayın
    Microneedle based biosensor technologies
    (Çanakkale 18 Mart University, 2022) Kaya, Gözde Sultan; Öz, Ece; Erikli, Berivan; Vardar, Gökay
    A biosensor, which has been known and used for a long time, is an analytical tool that combines a biological element with a physicochemical detector to detect a chemical compound1. A new perspective on therapies can be generated with numerous advantages when biosensors and microneedles are combined. Biomarkers like nucleic acid, proteins, tiny compounds, and even cells from interstitial skin fluid (ISF) have been detected using microneedles (MNs) for early diagnosis and real-time monitoring.2 Considering these characteristics, microneedle-based biosensors have the potential to decrease hospital stays, follow up with patients more effectively, prevent re-hospitalizations, and thus lower expenses. Looking at the main objectives for using MN-based technologies, MNs, who gain from the consistency of their. The focus of this study is to reveal the ways and benefits of the use of microneedle patched biosensors, technologies that serve the benefit of people in the rapidly developing world in the field of health, as in many other field.3
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Yayın
    Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılması
    (Güven Plus Grup, 2022) Alakuş, Esma; Erikli, Berivan; Günalan, Elif
    Dünya çapında en popüler yiyeceklerden biri olan çikolatanın, içeriğine bağlı olarak insan sağlığına etkileri de oldukça çeşitlidir. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin tercihlerinin gerçekleştirilmesi için ise çikolata gibi paketli gıdalarda, gıda etiketi analizleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların etiket bilgilerinin incelenmesi ve aynı marka-aynı ticari isimli ürünlerin içeriklerinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla ülkelerin çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan çikolata markaları ve ürünleri saptanmış, iki ülkede de aynı markaaynı ticari isimle satışta olan ürünlerin (n=65) etiket bilgilerinde 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, yağ, doymuş yağ, protein, şeker, tuz ve lif miktarları edinilmiştir. Ayrıca, ürünlerdeki gıda katkı maddesi içerikleri de kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi Jamovi (version 2.3) programında gerçekleştirilmiş, p<0.05‘ten istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan aynı marka-aynı ticari isimli çikolataların 100 gramında bulunan besinsel içeriklere ait ortalama değerleri sırasıyla 526 ve 537 kkal enerji, 51,3 ve 51,9 gr karbonhidrat, 6,8 ve 7,1 gr protein, 31,8 ve 32,3 gr yağ, 17,4 ve 18 gr doymuş yağ, 45 ve 44.9 gr şeker, 0,27 ve 0,25 gr tuz ve 1,3 ve 0,7 gr lif olarak belirlenmiştir. Türkiye’de satışa sunulan çikolataların Fransa’da satışa sunulanlara göre enerji ve protein miktarı anlamlı ölçüde düşük bulunurken, şeker ve lif miktarı ise anlamlı ölçüde daha yüksektir (p<0.05). Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz verilerin, gelecekte gerçekleştirilecek müdahale çalışmalarına yönelik stratejiler geliştirilebilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden gelecek nesillere güvenli ve eşit bir gıda endüstrisi sağlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Yayın
    Türkiye, Almanya, Hollanda ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların etiket bilgilerine göre besinsel içeriklerinin değerlendirmesi
    (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yayınları, 2024) Alakuş, Esma; Erikli, Berivan; Parmaksız, Ayhan; Günalan, Elif
    Amaç: Bu çalışmada Türkiye, Almanya, Hollanda ve Fransa’daki çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan çikolataların etiketlerindeki besin ögelerinin araştırılması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Öncelikle tüm ülkelerin alışveriş sitelerinde satışa sunulan tüm çikolata ürünleri saptanarak bu ürünlerin etiket bilgilerinde yer alan 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, şeker, yağ, doymuş yağ, protein, tuz ve lif miktarları edinilmiştir. Bu kapsamda; Türkiye’de 623, Almanya’da 2373, Hollanda’da 513 ve Fransa’da 573 adet ürüne ulaşılmıştır. Bu ürünlerin 52 tanesi aynı marka aynı ticari isme sahiptir. Tüm veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm ülkelerde aynı marka aynı ticari isimle satışa sunulan çikolatalarda sadece lif içeriği açısından ülkeler arası anlamlı fark saptanmıştır. Bu kapsamda; Türkiye’deki (1.08±1.84) çikolataların lif içeriklerinin Almanya (0.39±0.87) ve Hollanda’dan (0.44±0.91) istatistiksel olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Uluslararası gıda endüstrisindeki farklılıklar kronik hastalıların gelişiminde potansiyel bir risk teşkil etmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden gelecek nesillere güvenli ve eşit bir gıda endüstrisi sağlanması, sağlıklı ve bilinçli bir toplum oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Bu sebeple, benzer metodolojilerde farklı ürünlerle daha fazla çalışmanın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

| İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, İstanbul, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim