Yazar "Erikli, Berivan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Yayın Microneedle based biosensor technologies(Çanakkale 18 Mart University, 2022) Kaya, Gözde Sultan; Öz, Ece; Erikli, Berivan; Vardar, GökayA biosensor, which has been known and used for a long time, is an analytical tool that combines a biological element with a physicochemical detector to detect a chemical compound1. A new perspective on therapies can be generated with numerous advantages when biosensors and microneedles are combined. Biomarkers like nucleic acid, proteins, tiny compounds, and even cells from interstitial skin fluid (ISF) have been detected using microneedles (MNs) for early diagnosis and real-time monitoring.2 Considering these characteristics, microneedle-based biosensors have the potential to decrease hospital stays, follow up with patients more effectively, prevent re-hospitalizations, and thus lower expenses. Looking at the main objectives for using MN-based technologies, MNs, who gain from the consistency of their. The focus of this study is to reveal the ways and benefits of the use of microneedle patched biosensors, technologies that serve the benefit of people in the rapidly developing world in the field of health, as in many other field.3Yayın Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılması(Güven Plus Grup, 2022) Alakuş, Esma; Erikli, Berivan; Günalan, ElifDünya çapında en popüler yiyeceklerden biri olan çikolatanın, içeriğine bağlı olarak insan sağlığına etkileri de oldukça çeşitlidir. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin tercihlerinin gerçekleştirilmesi için ise çikolata gibi paketli gıdalarda, gıda etiketi analizleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların etiket bilgilerinin incelenmesi ve aynı marka-aynı ticari isimli ürünlerin içeriklerinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla ülkelerin çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan çikolata markaları ve ürünleri saptanmış, iki ülkede de aynı markaaynı ticari isimle satışta olan ürünlerin (n=65) etiket bilgilerinde 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, yağ, doymuş yağ, protein, şeker, tuz ve lif miktarları edinilmiştir. Ayrıca, ürünlerdeki gıda katkı maddesi içerikleri de kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi Jamovi (version 2.3) programında gerçekleştirilmiş, p<0.05‘ten istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan aynı marka-aynı ticari isimli çikolataların 100 gramında bulunan besinsel içeriklere ait ortalama değerleri sırasıyla 526 ve 537 kkal enerji, 51,3 ve 51,9 gr karbonhidrat, 6,8 ve 7,1 gr protein, 31,8 ve 32,3 gr yağ, 17,4 ve 18 gr doymuş yağ, 45 ve 44.9 gr şeker, 0,27 ve 0,25 gr tuz ve 1,3 ve 0,7 gr lif olarak belirlenmiştir. Türkiye’de satışa sunulan çikolataların Fransa’da satışa sunulanlara göre enerji ve protein miktarı anlamlı ölçüde düşük bulunurken, şeker ve lif miktarı ise anlamlı ölçüde daha yüksektir (p<0.05). Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz verilerin, gelecekte gerçekleştirilecek müdahale çalışmalarına yönelik stratejiler geliştirilebilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden gelecek nesillere güvenli ve eşit bir gıda endüstrisi sağlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.