Yazar "Tuncer, Bengi Su" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Yayın Türkiye, ABD ve Almanya’daki çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan bebek bisküvilerinin besin etiketlerinin incelenmesi(Kafkas Üniversitesi, 2023) Çelik, Kader; Tuncer, Bengi Su; Günalan, ElifGünümüzde bebek ek gıdalarının ticari olarak birçok formda üretiliyor olması, annelerin bu ürünleri alırken bilinçli olarak tercih edebilmelerini zorlaştırmaktadır. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin tercihlerinin gerçekleştirilmesi için ise paketli ürünlerde, gıda etiketi çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Literatürde, çeşitli ülkelerde satışa sunulan kahvaltılık gevrekler, fast-food ürünleri, bebek mamaları ve asitli içecekleri inceleyen gıda etiketi araştırmaları mevcuttur. Ancak, tüketim tercihi ve gıda endüstrisindeki payı gittikçe artan bebek ek gıdalarına yönelik herhangi bir gıda etiketi çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde çevrimiçi ortamda satışa sunulan bebek bisküvilerinin Almanya ve ABD’deki muadillerine göre besinsel ve gıda katkı maddesi içeriğinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla üç ülkede 167 bebek bisküvisi belirlenmiş olup, etiket bilgisinin eksik olması (n=50), 2 yaşın altındaki bireyler için uygun olmaması (n=10), internet üzerinden satıştan kaldırılmış olması (n=18), toz formunda olması (n=5) gibi nedenlerden dolayı 83 ürün çalışmadan dışlanmıştır. Türkiye (n=24), ABD (n=17) ve Almanya (n=43)’da çevrimiçi olarak satışa sunulan 84 bebek bisküvisinin etiketi çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen veriler Jamovi (2.3.21) istatistik programına aktarılmış, Shapiro Wilk, Mann Whitney U testi ve ki kare testleri uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Türkiye, ABD ve Almanya’da satışa sunulan bebek bisküvilerindeki besinsel ögelerin ortalamastandart sapma değerleri sırasıyla enerji (41989.1, 42225.8, 42722.5), karbonhidrat (62.214.7, 71.66.1, 69.95.2), yağ (15.27.1, 11.72.7, 11.62.6), doymuş yağ (5.02.6, 4.53.5, 3.52.5), protein (6.92.3, 6.13.3, 8.82.6), şeker (15.58.4, 21.73.8, 19.86.6), tuz (0.20.3, 0.20.2, 0.30.3) ve lif (3.72.0, 2.61.6, 3.13.2) şeklindedir. ABD’de satışa sunulan ürünlerdeki karbonhidrat ve şeker miktarı ülkemizdekilere göre anlamlı olarak daha yüksektir (p0.05). Ayrıca, ülkemizdeki bebek bisküvilerinin yağ ve doymuş yağ miktarları Almanya’da satışa sunulan muadillerine göre daha yüksek, protein ve karbonhidrat miktarları ise anlamlı ölçüde daha düşük bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar ülkemizdeki bireyler için potansiyel bir sağlık tehdidi ifade etmekte olup, ileride gerçekleştirilecek geniş kapsamlı araştırmalarla gelecek nesillere güvenli ve eşit bir gıda endüstrisi sağlanmalıdır. Bu çalışma Tübitak 2209 A proje çağrısı tarafından desteklenmektedir.Yayın Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerine ait ambalaj ve çevrimiçi besin etiketlerinin karşılaştırılması(Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2024) Tuncer, Bengi Su; Çelik, Kader; Karagülle, Selcen; Parmaksız, Ayhan; Günalan, ElifAmaç: Bu çalışmada Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerinin çevrimiçi ve ambalaj etiket bilgilerindeki besinsel içerikler arasındaki tutarlılığın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu ürünlerin etiket yönetmeliğine uygunluğu da incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kapsamda, Türkiye’deki alışveriş sitelerinde satışa sunulan bebek bisküvileri (n=18) ve pürelerinin (n=41) web sitelerinde ve ambalajlarındaki etiket bilgileri edinilmiştir. Daha sonra, 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, şeker, yağ, doymuş yağ, protein ve tuz miktarları ile etiket yönetmeliğinin gerektirdiği hususlar kaydedilmiştir. Tüm veriler SPSS 26.0 programına aktarılarak, istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bebek bisküvilerinin çevrimiçi ve ambalaj etiketlerinde yer alan besinsel içeriğin ortalamalar arasındaki farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken; bebek pürelerinin çevrimiçi ve ambalajlardaki enerji ve karbonhidrat içeriklerindeki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Ayrıca, bebek bisküvilerinde “6. ayından önce kullanılan ürünlerde gluten içerir/içermez” ve bebek pürelerinde "İlgili sağlık profesyonelinin tavsiyesi ile kullanılmalıdır" ifadeleri bakımından ambalaj ve çevrimiçi etiket bilgileri arasında zayıf uyum (0,00-0,20 arası Kappa) değerleri hesaplanmıştır. Sonuç: Türkiye’de satışa sunulan bebek ek gıdalarının özellikle şeker içeriğinin bilimsel literatürdeki benzer çalışmalara kıyasla çok daha yüksek olması kronik hastalıklar açısından halk sağlığını tehdit ettiğini göstermektedir. Ayrıca, internet üzerinde alışverişin yoğun olarak yapıldığı bebek ürünlerindeki etiket bilgilerinin yasal mevzuata uygunluğunda eksiklikler saptanmış olup, ilgili otoritelerce gerekli takip ve düzenlemelerin yapılması elzemdir.