Bariatrik cerrahi geçirmiş bireyler ve geçirmemiş obez bireylerin yeme farkındalıklarının karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmada 200 kişiye yeme farkındalığı ölçeği (YFÖ-30) ve sosyodemografik anket uygulanmış olup bu 200 kişinin 100’ünü obez bireyler, 100’ünü bariatrik cerrahi geçirmiş bireyler olmak üzere iki grup oluşturmuştur. Elde edilen veriler SPSS ve Excell kapsamında değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan bu araştırmada 9 "Bariatrik cerrahi geçirmiş bireyler ve geçirmemiş obez bireylerin yeme farkındalıklarının karşılaştırılması" konusu incelenmiş olup konu hakkında detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Bariatrik cerrahi kavramı, obezite kavramı ve bu iki terimin birbiri ile ilişkisi ele alınmıştır. Sonrasında ortaya çıkan veriler ve literatür taraması birleştirilerek tez çalışması oluşturulmuştur. Obezite, vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 kg/m2 veya üzerinde olması durumudur. Obezite, kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Vücutta aşırı yağ birikmesi sonucu oluşmaktadır. Vücut kitle indeksi (VKİ) adı verilen bir ölçü ile belirlenmektedir. VKİ, boy ve kilo oranına göre hesaplanmaktadır. VKİ’si 25’in üzerinde olanlar fazla kilolu, 30’un üzerinde olanlar ise obez olarak kabul edilmektedir. Bariatrik cerrahi, obezite tedavisinde kullanılan ve günümüzde oldukça popüler olan bir cerrahi yöntemidir. Baritarik cerrahi ameliyatı olabilmesi için obez bireylerin vücut kitle indeksinin 40 üzeri olması gerekmektedir. Bariatrik cerrahi, midenin veya bağırsağın boyutunu veya işlevini değiştirerek kilo kaybına yardımcı olmaktadır. Yapılan bu çalışma hem konunun öneminin ortaya koyulması hem de yapılacak diğer çalışmalara ışık tutması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Uygulanan yeme farkındalığı ölçeğinin skorları değerlendirilmiş olup, istatistiksel verileri karşılaştırılmıştır. Düşünmeden yeme, duygusal yeme, yeme kontrolü, yeme disiplini, bilinçli beslenme ve enterferans boyutu bakımından bariatrik grup ortalaması obez grup ortalamasından istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,001). Ama farkındalık boyutu bakımından bariatrik grup ortalaması (2,87±0,32) ile obez grup ortalaması (2,73±0,66) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,071).
In this research, the eating awareness scale (YFA-30) and sociodemographic survey were applied to 200 people, and two groups were formed: 100 of these 200 people were obese individuals and 100 were individuals who had bariatric surgery. The data obtained was evaluated and interpreted within the scope of SPSS and Excel. In this research, the subject "Comparison of eating awareness of individuals who have undergone bariatric surgery and obese individuals who have not" was examined and a detailed literature review was conducted on the subject. The concept of bariatric surgery, the concept of obesity and the relationship between these two terms are discussed. Afterwards, the thesis study was created by combining the resulting data and literature review. Obesity is a body mass index (BMI) of 30 kg/m2 or above. Obesity can lead to many health problems such as heart disease, diabetes, hypertension and sleep apnea. It occurs as a result of excessive fat accumulation in the body. It is determined by a measure called body mass index (BMI). BMI is calculated based on height and weight ratio. Those with a BMI over 25 are considered overweight, and those with a BMI over 30 are considered obese. Bariatric surgery is a surgical method used in the treatment of obesity and is very popular today. In order to undergo bariatric surgery, the body mass index (BMI) of obese individuals must be < 40. Bariatric surgery helps with weight loss by changing the size or function of the stomach or intestine. This study is of great importance in terms of both revealing the importance of the subject and shedding light on other studies to be carried out. The scores of the applied eating awareness scale were evaluated and the statistical data were compared. The bariatric group average was found to be statistically significantly higher than the obese group average in terms of impulsive eating, emotional eating, eating control, eating discipline, conscious nutrition and interference dimension (p<0.001). However, in terms of awareness dimension, no statistically significant difference was found between the bariatric group average (2.87±0.32) and the obese group average (2.73±0.66) (p=0.071).

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Obezite, Bariatrik Cerrahi, Vücut Kitle İndeksi, Yeme Farkındalığı, Obesity, Bariatric Surgery, Body Mass Index, Eating Awareness

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yılmaz, S. (2024). Bariatrik cerrahi geçirmiş bireyler ve geçirmemiş obez bireylerin yeme farkındalıklarının karşılaştırılması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.