Iğdır Üniversitesi’ndeki kız öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin hedonik açlık üzerine etkisi

dc.contributor.advisorGünebak, Tuba
dc.contributor.authorBuluş, İpek Nur
dc.date.accessioned2024-09-05T12:04:04Z
dc.date.available2024-09-05T12:04:04Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.description.abstractDuyguların, insanların yeme alışkanlıklarını etkilediği ifade edilmektedir. Sağlık açısından zararlı yeme davranışlarının tespit edilmesi ve bu davranışların gelişiminin engellenmesi, fiziksel, duygusal ve sosyal problemleri azaltarak bireylerin yaşam kalitesini artırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu çalışma Mart-Nisan 2024 tarihleri arasında Iğdır Üniversitesi’nde okumakta olan 18-35 yaş arasındaki kız öğrenciler dahil edilmiştir. Katılımcı sayısı tahmini olarak 384 kişi olarak planlamıştır. Beslenme Bilgi Düzeyinin Hedonik Açlık üzerine etkisi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın veri toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü bireyler üzerinde yürütülmüştür. Anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmıştır. DİA olumlu ve olumsuz durumlar ile iştahlı biri olma arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). İştahlı olduğunu belirten bireylerin olumlu durum ortalaması (52,70±14,13) p <0,012, iştahsız olanlardan (48,87±15,20) p<0,001 anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Duygusal iştah anketi olumsuz durumlarda, alkol kullanan kişilerin ortalaması 50,25±14,23 iken, düzenli alkol kullanmayan kişilerin ortalaması 51,16±14,73 olarak bulunmuştur. Beslenme bilgi düzeyi ölçeğinde ise, temel beslenme bilgisi düzenli alkol kullanan kişilerin ortalaması 47,25±6,81, kullanmayan kişilerin ise 52,25±7,27 olarak bulunmuştur. Her iki durumda da Mann-Whitney U Testi sonuçları p<0,05 olarak bulunmuştur, ancak, iki koşulda da anlamlı bir fark saptanmamıştır.
dc.description.abstractThe study aims to explore the influence of nutritional knowledge on hedonic hunger, focusing on identifying harmful eating behaviors and preventing their development to enhance individuals' quality of life by reducing physical, emotional, and social problems. Conducted between March and April 2024, the research included female students aged 18-35 enrolled at Iğdır University, with an estimated participation of 384 individuals. Face-to-face interviews were conducted for data collection. The relationship between participants' nutritional knowledge level and hedonic hunger was not identified. The Emotional Appetite Survey revealed a statistically significant difference (p<0.05) between positive and negative situations and the inclination towards being hungry. Participants who indicated being hungry had a significantly higher average in positive situations (52.70±14.13) compared to those not feeling hungry (48.87±15.20). In negative situations, individuals who consumed alcohol had an average score of 50.25±14.23, whereas those who did not consume alcohol regularly scored an average of 51.16±14.73. Similarly, in the Nutrition Knowledge Scale, individuals who consumed alcohol regularly scored an average of 47.25±6.81, whereas non-consumers scored 52.25±7.27. In both cases, Mann-Whitney U Test results indicated a statistically significant difference (p<0.05).
dc.identifier.citationBuluş, İ. N. (2024). Iğdır Üniversitesi’ndeki kız öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin hedonik açlık üzerine etkisi.(Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/776
dc.institutionauthorBuluş, İpek Nur
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHedonik Açlık
dc.subjectDuygusal İştah
dc.subjectBeslenme Bilgisi
dc.subjectYeme Alışkanlıkları
dc.subjectHedonic Hunger
dc.subjectEmotional Appetite
dc.subjectNutrition Knowledge
dc.subjectEating Habits
dc.titleIğdır Üniversitesi’ndeki kız öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin hedonik açlık üzerine etkisi
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Tam Metin / Full Text
Boyut:
2.04 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: