18-45 yaş arası kadınlarda demir eksikliği anemisi ve probiyotik besin tüketim alışkanlıklarının incelenmesi
dc.authorid | 0009-0006-8641-2031 | en_US |
dc.contributor.advisor | Mutlu, Hayrettin | |
dc.contributor.author | Bayın Köse, Hesne Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2023-09-18T11:51:31Z | |
dc.date.available | 2023-09-18T11:51:31Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.date.submitted | 2023-07 | |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırmada Ocak-Şubat 2023 tarihleri arasında İstanbul ilinden yerleşik bir Tıp Merkezi’nde Dahiliye, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Beslenme ve Diyet bölümüne başvuran son 6 ay içinde serum demir seviyeleri hekim tarafından belirlenmiş 18-45 yaş arası kadınların demir eksikliği anemisi ve probiyotik besin tüketim alışkanlıkları araştırılmıştır. Araştırmaya tıp merkezine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü toplam 100 kadın dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplamada yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların probiyotik ürünleri tüketim durumları ve probiyotikler hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla 3 bölümden oluşan anket formu hazırlanmıştır. Birinci bölümde; katılımcıların demografik özelliklerine ait sorular, ikinci bölümde; katılımcıların beslenme alışkanlıklarına ait sorular, üçüncü bölümde ise katılımcıların probiyotik besinleri tüketme durumları ile probiyotikler hakkındaki tutumlarına ait sorular yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesi için "SPSS 25.00" istatistiksel veri analiz programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların 100 kadının %50’sinin demir eksikliği anemisi vardır, %50’sinin demir eksikliği anemisi yoktur. Bu doğrultuda demir eksikliği anemisi olanlar çalışma grubu, demir eksikliği anemisi olmayanlar kontrol grubu olarak isimlendirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcılar tarafından sıklıkla tüketilen doğal probiyotik gıdaların peynir, yoğurt, tereyağı, salamura zeytin, domates salçası ve biber salçası olduğu belirlenmiştir. Çalışma grubunun %64’ünün peyniri, %54’ünün yoğurdu, %40’ının tereyağını, %40’ının salamura zeytini, %38’inin domates salçasını, %24’ünün sütü, %22’sinin biber salçasını, kontrol grubunun %58’inin peyniri, %38’inin domates salçasını, %30’unun yoğurdu, %26’sının salamura zeytini her gün tükettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların probiyotik katkılı besin tüketimleri incelendiğinde %55’inin tükettiği, %45’inin ise tüketmediği tespit edilmiştir. Çalışma grubunun %10’unun, kontrol grubunun %6'sının her gün probiyotik katkılı yoğurtları tükettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların probiyotik katkılı besinleri en sık akşam öğününde tükettikleri, katılımcıların %50’sinin fayda gördükleri ve katılımcıların %22’sinin tüketmeme nedeninin ihtiyaç duymadıkları için olduğu belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, between January-February 2023, who applied to the Internal Medicine, Gynecology and Obstetrics, Nutrition and Diet Department in a medical center located in Istanbul. iron deficiency anemia and probiotic nutrition consumption habits were investigated were present in women aged 18-45 years, whose serum iron levels were determined by the physician in the last 6 months. A total of 100 volunteer women who applied to the medical center and agreed to participate in the study were included in the study. Face-to-face survey method was used in data collection in the research. A questionnaire consisting of 3 parts was prepared in order to measure the participants' consumption status of probiotic products and their level of knowledge about probiotics. In the first part; questions about the demographic characteristics of the participants, in the second part; questions about the eating habits of the participants, and in the third part, questions about the participants' consumption of probiotic foods and their attitudes about probiotics. "SPSS 25.00" statistical data analysis program was used to evaluate the data. Of the 100 women participating in the study, 50% have iron deficiency anemia, 50% do not have iron deficiency anemia. Accordingly, those with iron deficiency anemia were named as the study group, and those without iron deficiency anemia were named as the control group. As a result of the research, it was determined that the natural probiotic foods frequently consumed by the participants were cheese, yogurt, butter, pickled olives, tomato paste and pepper paste. Cheese of 64% of the study group, yoghurt of 54%, butter of 40%, olives in brine 40%, tomato paste of 38%, milk of 24%, pepper paste of 22%, of the control group It was determined that 58 of them consumed cheese, 38% tomato paste, 30% yoghurt, 26% brined olives every day. When the consumption of foods containing probiotics was examined, it was determined that 55% consumed and 45% did not. It was determined that 10% of the study group and 6% of the control group consumed probiotic-added yoghurts every day. It was determined that the participants consumed probiotic-added foods most frequently at the evening meal, 50% of the participants benefited, and 22% of the participants did not consume because they did not need it. | en_US |
dc.identifier.citation | Bayın Köse, H. T. (2023). 18-45 yaş arası kadınlarda demir eksikliği anemisi ve probiyotik besin tüketim alışkanlıklarının incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.13055/543 | |
dc.institutionauthor | Bayın Köse, Hesne Tuğçe | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Anemi | en_US |
dc.subject | Demir Eksikliği Anemisi | en_US |
dc.subject | Probiyotikler | en_US |
dc.subject | Anemia | en_US |
dc.subject | Iron Deficiency Anemia | en_US |
dc.subject | Probiotics | en_US |
dc.title | 18-45 yaş arası kadınlarda demir eksikliği anemisi ve probiyotik besin tüketim alışkanlıklarının incelenmesi | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dspace.entity.type | Publication |
Dosyalar
Orijinal paket
1 - 1 / 1
Yükleniyor...
- İsim:
- 18-45 yaş arası kadınlarda demir eksikliği anemisi ve probiyotik besin tüketim alışkanlıklarının incelenmesi.pdf
- Boyut:
- 2.88 MB
- Biçim:
- Adobe Portable Document Format
- Açıklama:
- Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
- İsim:
- license.txt
- Boyut:
- 1.44 KB
- Biçim:
- Item-specific license agreed upon to submission
- Açıklama: