Aralıklı açlık diyet modelinin yeme ve sezgisel yeme farkındalığı üzerindeki etkisinin incelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışma, Aralıklı Açlık Diyet Uygulamasına bağlılık ile yeme ve sezgisel yeme farkındalığı arasındaki bağlantıyı değerlendirme amacıyla yapılmıştır. Çalışma Şubat 2023- Haziran 2023 tarihleri arasında 91 birey ile (30 E, 61 K) yürütülmüş olup, başlangıçta, 4 ve 8 hafta sonunda bireylere Sezgisel Yeme Ölçeği 2 (IES-2) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) uygulanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden tüm bireylere araştırma öncesi, 4 ve 8 hafta sonunda anket tekrar uygulatılmıştır. Araştırmada katılımcılara Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), Sezgisel Yeme Ölçeği 2 (IES-2) uygulanmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ile 70 arasında değişmekte ve yaş ortalaması 34,35±11,25’tir. 30’u (%33) erkek ve 61’i (%67) kadın olmak üzere toplam 91 katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcıların 56’sı (%61,5 / 31 K, 25 E) çalışma, 35’i (%38,5 / 30 K, 5 E) kontrol grubunda yer almaktadır. Katılımcıların yeme farkındalığı toplam puanı çalışma grubunda başlangıçta, 4 hafta sonra ve 8 hafta sonra sırasıyla 2.2 ± (1,4-2,8), 3.0± (2,7-3,4) ve 3.77± (3,1-4,1) olarak tespit edilirken klasik enerji kısıtlamalı diyet programı uygulayan kontrol grubunda bu puanlar sırasıyla 3.67± (3,43-4,03), 3.2± (2,97-3,6), 2.97± (2,6-3,2) olarak bulunmuş olup aralarında istatiksel olarak fark olduğu gözlemlenmiştir (p=0,001). Çalışma grubunda sezgisel yeme ölçeği puanları başlangıçta, 4 hafta sonra ve 8 hafta sonra sırasıyla 2.6± (2,1-3,3), 3.44± (3-4), 4.2± (3,6-4,44) olarak kaydedilmişken kontrol grubunda puanlama sonuçları sırasıyla 2.06± (1,31-3,19), 2.9± (2,6-3,6), 3.8± (3,4-4,3) olarak bulunmuştur. Bu bulgular istatiksel olarak anlamlı kabul edilmektedir (p=0,001). Bu bulgulardan yola çıkarak aralıklı açlık diyet modelinin yeme farkındalığı üzerinde olumlu etkiye sahip olabileceği gösterilmiştir. Aralıklı açlık uygulamaları diğer yandan obezite tedavisi için de tıbbi beslenme tedavisi olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
This study was conducted to evaluate the connection between adherence to the Intermittent Fasting Diet Practice and awareness of eating and intuitive eating. The study was conducted with 91 individuals (30 M, 61 F) between February 2023 and June 2023, and the Intuitive Eating Scale 2 (IES-2) and Eating Awareness Scale (YFÖ-30) were applied to the individuals at the beginning, at the end of 4 and 8 weeks. The survey was administered again to all individuals who agreed to participate in the study before the research and at the end of 4 and 8 weeks. In the study, Eating Awareness Scale (YFÖ-30) and Intuitive Eating Scale 2 (IES-2) were applied to the participants. The ages of the participants ranged from 18 to 70 and the average age was 34.35±11.25. It was conducted with a total of 91 participants, 30 (33%) of whom were men and 61 (67%) of whom were women. 56 of the participants (61.5% / 31 F, 25 M) were in the study group and 35 (38.5% / 30 F, 5 M) were in the control group. The total eating awareness score of the participants in the study group at the beginning, after 4 weeks and after 8 weeks were 2.2 ± (1.4-2.8), 3.0± (2.7-3.4) and 3.77± (3.1-4, respectively). 1), whereas in the control group following a classical energy-restricted diet program, these scores were 3.67± (3.43-4.03), 3.2± (2.97-3.6), 2.97± (2.6-3.2), respectively. ) and it was observed that there was a statistical difference between them (p = 0.001). In the study group, intuitive eating scale scores were recorded as 2.6± (2.1-3.3), 3.44± (3-4), 4.2± (3.6-4.44) at baseline, 4 weeks later and 8 weeks later, respectively, while the control Scoring results in the group were found to be 2.06± (1.31-3.19), 2.9± (2.6-3.6), 3.8± (3.4-4.3), respectively. These findings are considered statistically significant (p=0.001). Based on these findings, it has been shown that the intermittent fasting diet model may have a positive effect on eating awareness. Intermittent fasting practices should also be considered as medical nutrition therapy for the treatment of obesity.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Aralıklı Oruç, Duygusal Yeme, Obezite, Sezgisel Yeme, Yeme Farkındalığı, Intermittent Fasting, Emotional Eating, Obesity, Intuitive Eating, Eating Awareness

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aladağ, E. (2023). Aralıklı açlık diyet modelinin yeme ve sezgisel yeme farkındalığı üzerindeki etkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.