İnsülin direnci tanısı olan ve olmayan bireylerin probiyotik tüketim sıklığının incelenmesi

dc.contributor.advisorMutlu, Hayrettin
dc.contributor.authorYağız, Seda
dc.date.accessioned2024-09-05T11:48:13Z
dc.date.available2024-09-05T11:48:13Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.description.abstractGünümüzde Tip 2 diyabet ve insülin direnci en büyük sağlık problemlerindendir. İnsülin direncinde beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Bağırsak mikrobiyotası ile birçok hastalığın ilişkisi bulunmaktadır. Bunların birisi de insülin direncidir. Probiyotik ve liflten zengin gıdalarla beslenmenin açlık kan glukozunda, HbA1c’de ve insülin direncinde azalmalar görüldüğü literatür tarafından belirtilmektedir. İnsülin direnci tanısı olan ve olmayan bireylerin probiyotik tüketim sıklığının incelenmesi amaçlanarak bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışma Ocak-Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul ilinde Şişli Kolan International Hospital’da Endokrinoloji, İç Hastalıkları, Beslenme ve Diyet bölümüne başvuran 18-55 yaş arasında hekim tarafından insülin direnci tanısı alan ve almayan bireyler dahil edilmiştir. Katılımcı sayısı tahmini olarak 128 kişi olup, 64 kişi insülin direnci tanısı alan, 64 kişi insülin direnci tanısı almayan olarak planlanmıştır. Bu araştırmanın veri toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü bireyler üzerinde yürütülmüştür. Anket formu 3 bölümden oluşmuştur. Formun birinci bölümünde katılımcı kişilerin kişisel bilgileri ve sosyodemografik bilgileri, ikinci bölümde beslenme alışkanlıkları ve gıda tüketim sıklıklarının tespitini içeren bir ölçüm tablosuna, üçüncü bölümde ise probiyotik gıda tüketim sıklıkları ve probiyotik tüketme durumlarını ölçmek amacı ile hazırlanan bir likert tipi tutum ölçeğine yer verilmiştir. Anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmıştır. Katılımcıların probiyotik besin tüketimi ve insülin direnci arasındaki ilişki saptanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi için "SPSS 25.00" istatistiksel veri analiz programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda şalgam suyu ve tereyağı tüketim sıklığının insülin direnci tanısı olmayan bireylerde daha fazla olduğu; turşu, biber salçası, nar ekşisi tüketim sıklığının ise insülin direnci tanısı olanlarda daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Probiyotik katkılı gıdaların tüketim sıklığı sonuçlarında ise insülin direnci tanısı olan bireylerde daha fazla tüketildiği gözlemlenmiştir.
dc.description.abstractNowadays, Type 2 diabetes and insulin resistance are among the most significant health issues. Dietary habits play a crucial role in insulin resistance. There is a known relationship between gut microbiota and various diseases, including insulin resistance. Literature indicates that consumption of probiotic and fiber-rich foods leads to reductions in fasting blood glucose, HbA1c levels, and insulin resistance. This study aimed to investigate the frequency of probiotic consumption among individuals with and without insulin resistance. The study was conducted from January to May 2024 at Şişli Kolan International Hospital in Istanbul, involving individuals aged 18-55 diagnosed and undiagnosed with insulin resistance by physicians specializing in Endocrinology, Internal Medicine, Nutrition, and Dietetics. The estimated number of participants was 128, with 64 diagnosed with insulin resistance and 64 without. Data collection utilized a questionnaire. The study was conducted on volunteers who agreed to participate. The questionnaire consisted of three parts: the first part gathered personal and sociodemographic information, the second part assessed dietary habits and food consumption frequencies, and the third part used a Likert-type attitude scale to measure probiotic food consumption frequencies and habits. The surveys were conducted through face-to-face interviews. The relationship between probiotic food consumption and insulin resistance among participants was examined. Statistical analysis was performed using "SPSS 25.00." The study concluded that consumption frequencies of turnip juice and butter were higher among individuals without insulin resistance, while pickles, pepper paste, and pomegranate syrup were more frequently consumed by those diagnosed with insulin resistance. Probiotic-enriched foods were observed to be consumed more frequently by individuals diagnosed with insulin resistance based on the results of consumption frequency.
dc.identifier.citationYağız S. (2024). İnsülin direnci tanısı olan ve olmayan bireylerin probiyotik tüketim sıklığının incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/775
dc.institutionauthorYağız, Seda
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİnsülin
dc.subjectİnsülin Direnci
dc.subjectProbiyotik
dc.subjectProbiyotik Gıda
dc.subjectInsulin
dc.subjectInsulin Resistance
dc.subjectProbiotic
dc.subjectProbiotic Food
dc.titleİnsülin direnci tanısı olan ve olmayan bireylerin probiyotik tüketim sıklığının incelenmesi
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Tam Metin / Full Text
Boyut:
2.43 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: