Mikrobiyota ve çocukluk çağı idrar yolu enfeksiyonları

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Türkiye Klinikleri

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İdrar yolunun mikrobiyomu, mesane üzerindeki etkisiyle sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Ürobiyom, ürotelyal bütünlüğün korunmasında ve idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) önlenmesinde ve ayrıca lokal bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesinde büyük önem taşır. Bu bölgedeki disbiyoz, artmış İYE riski, nefrolityazis ve alt üriner sistem disfonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir. Çocuklarda İYE’ye sebep olan üropatojenler, hedeflenen terapötik yaklaşımlara izin vermek için kesin olarak tanımlanmalıdır. Bu aynı zamanda, yaşam boyu disbiyozla sonuçlanabilecek mikrobiyom homeostazının yok edilmesini önlemeye de yardımcı olabilir. Bakterilerin artan intrinsik antibiyotik direnci nedeniyle yeni tedavi yaklaşımları ve probiyotiklerle yeniden kolonizasyon gereklidir.
The microbiome of the urinary tract plays an important role in maintaining health through its effect on the bladder. The urobiome is of great importance in maintaining urothelial integrity and preventing urinary tract infection (UTI), as well as supporting local immune function. Dysbiosis in this region has been associated with an increased risk of UTI, nephrolithiasis, and lower urinary tract dysfunction. The uropathogens that cause UTI in children must be precisely identified to allow for targeted therapeutic approaches. This may also help prevent the destruction of microbiome homeostasis, which can result in lifelong dysbiosis. New treatment approaches and recolonization with probiotics are required due to the increasing intrinsic antibiotic resistance of bacteria.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Antibiyotik Direnci, Çocuklarda İdrar Mikrobiyomu, İdrar Yolu Enfeksiyonu, Antibiotic Resistance, Urinary Microbiome in Children, Urinary Tract İnfection

Kaynak

Ürolojide Mikrobiyota

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Issı Y., & Karaman, M. İ. (2023) Mikrobiyota ve çocukluk çağı idrar yolu enfeksiyonları. H. S. Sağlam (Ed.), Ürolojide Mikrobiyota (pp. 58-62). Ankara: Türkiye Klinikleri.