Mikrobiyal pigmentlerin gıdalarda renklendirici olarak kullanılması

dc.authorid0000-0002-3076-8251en_US
dc.authorid0000-0003-1675-7238en_US
dc.authorscopusid57225328858en_US
dc.authorwosidFUO-6049-2022en_US
dc.contributor.authorÇakmak Sancar, Burcu
dc.contributor.authorÖztürk, Muhsin
dc.contributor.authorAkhan, Meryem
dc.contributor.authorErgün, Özer
dc.date.accessioned2024-01-23T10:48:01Z
dc.date.available2024-01-23T10:48:01Z
dc.date.issued2023en_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractGünümüzde tüketicilerin sentetik gıda boyaları ile ilgili olumsuz düşüncelerinin yaygınlaşması doğal kaynaklardan elde edilen renklendiricilere olan talebi artırmıştır. Doğal kaynaklı renklendiriciler bitki, hayvan ve mikroorganizmalardan elde edilmektedir ve biyorenklendirici olarak ifade edilmektedir. Bunlardan mikroorganizmalardan elde edilen pigmentler, sağlık üzerine yararlı etkileri ve üretimdeki çeşitli avantajları sebebiyle tercih edilmektedir. Çeşitli mikroorganizmalar (Monascus, Flavobacterium, Bacillus, Paracoccus, Streptomyces, Penicillium, Rhodotarula, Brevibacterium vb. mikroorganizmaların çeşitli türleri) pigment üretme yeteneğine sahiptir; β-karoten, arpink red, riboflavin, monascus pigmenti, prodigiosin ve likopen başlıca üretilen pigmentlerdir. Mikrobiyal pigmentlerin, kolay ekstrakte edilebilmeleri, üretim maliyetlerinin düşük olması, hammadde sorunu olmaması, çevre dostu olmaları gibi çeşitli avantajları mevcuttur. Bununla birlikte bazı mikrobiyal pigmentlerin suda çözünmemesi, farklı pH koşulları altında renk değişiklikleri göstermeleri, tat değişikliğine yol açmaları, daha sınırlı renk yelpazelerinin olması gibi dezavantajları da vardır. Bu derleme mikroorganizmaların gıdalarda kullanılan renk pigmentleri ile ilgili temel bilgileri sunmaktadır.en_US
dc.description.abstractToday, the widespread negative opinions of consumers about synthetic food colorings have increased the demand for colorants derived from natural sources. Naturally derived colorants are obtained from plants, animals, and microorganisms and are referred to as biorecolorants. Among these, pigments obtained from microorganisms are preferred because of their beneficial effects on health and various advantages in production. Various microorganisms (Monascus, Flavobacterium, Bacillus, Paracoccus, Streptomyces, Penicillium, Rhodotarula, Brevibacterium, etc.) are capable of producing pigments; β-carotene, arpink red, riboflavin, monascus pigment, prodigiosin, and lycopene are the main pigments produced. Microbial pigments have various advantages such as easy extraction, low production costs, no raw material problems and environmental friendliness. However, some microbial pigments also have disadvantages, such as being insoluble in water, showing color changes under different pH conditions, causing taste changes, and having a more limited color range. This review provides basic information about the color pigments of microorganisms used in foods.en_US
dc.identifier.citationÇakmak Sancar, B., Öztürk, M., Akhan, M., & Ergün, Ö. (2023). Mikrobiyal pigmentlerin gıdalarda renklendirici olarak kullanılması. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 21, pp. 1273-1285. https://doi.org/10.38079/igusabder.1098911en_US
dc.identifier.doi10.38079/igusabder.1098911en_US
dc.identifier.endpage1285en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.issue21en_US
dc.identifier.startpage1273en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.38079/igusabder.1098911
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/640
dc.institutionauthorÖztürk, Muhsin
dc.institutionauthorErgün, Özer
dc.language.isotren_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikrobiyal Pigmenten_US
dc.subjectGıdaen_US
dc.subjectBiyorenklendiricien_US
dc.subjectMikroorganizmalaren_US
dc.subjectMicrobial Pigmenten_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectBiocolorsen_US
dc.subjectMicroorganismsen_US
dc.titleMikrobiyal pigmentlerin gıdalarda renklendirici olarak kullanılmasıen_US
dc.title.alternativeUse of microbial pigments as colorants in foodsen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Mikrobiyal pigmentlerin gıdalarda renklendirici olarak kullanılması.pdf
Boyut:
334.12 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: