Gastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıkları ve et bağımlılığının incelenmesi

dc.contributor.advisorMutlu, Hayrettin
dc.contributor.authorErturan, Aycan
dc.date.accessioned2024-09-05T08:54:18Z
dc.date.available2024-09-05T08:54:18Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.description.abstractGastrit günümüzde sık görülen bulaşıcı olmayan hastalıklardan birisidir. Bu çalışma gastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıklarını araştırmak ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. 4 bölümden oluşan veri toplama formu hazırlanmıştır. İlk bölümde bireylerin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. İkinci bölümde Besin Tüketim Sıklığı Anketi, üçüncü bölümde Üç Faktörlü Beslenme anketi ve son bölümde Et Bağımlılığı Anketi yer almaktadır. Verilerin değerlendirilmesi için “SPSS 25.0” istatiksel veri analiz programı kullanılmıştır. Çalışma İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye polikliniği Gastroenteroloji bölümüne 1- 31 Mart 2024 tarihleri arasında başvuran ve hekim tarafından gastrit tanısı almış 90 kadın, 90 erkek toplam 180 erişkin bireyle gerçekleştirmiştir. Kadınların ağırlık ortalaması 78,57, boy ortalaması 1,67 ve beden kütle indeksi ortalaması 28,04 iken; erkeklerin ağırlık ortalaması 84,94, boy ortalaması 1,79 ve beden kütle indeksi ortalaması ise 26,37 olarak hesaplanmıştır. Üç faktörlü beslenme anketine verilen cevaplar incelendiğinde kontrolsüzlük boyutu 9,28 puan duygusal boyut 6,07 puan; duyarlılık boyutu 8,18 puan; bilinçli kısıtlama 12,58 puan ve toplam puanın 8,39 olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre et bağımlılığı ölçeği değerlendirildiğinde kadınların hazcılık, ilgi, yetki, bağımlılık ve küresel puanda erkeklere göre puanlarının düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların beyaz et, kırmızı et, balık eti tüketim sıklığına göre üç faktörlü beslenme anketi ve et bağımlılığı anketi ölçeklerinden aldıkları puanlar değerlendirildiğinde kadın ve erkeklere göre gruplar arasında anlamlı farklılığın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgulardan yola çıkılarak gastrit hastalarında beslenme faktörleri pek çok alt faktörden etkilenmektedir. Gastritli bireylerde farmakolojik ajanların kullanımı, tıbbı beslenme tedavisi ve psikolojik desteği içeren multidisipliner bir yaklaşımla olumlu değişiklikler sağlanabilir.
dc.description.abstractGastritis is one of the non-communicable but common diseases today. This study was conducted to investigate and evaluate the dietary habits of individuals diagnosed with gastritis. For this purpose, a data collection form was prepared which consists 4 sections. In the first part, questions were asked to determine the demographic characteristics of the individuals. The second section includes the Food Consumption Frequency Questionnaire, the third section includes the Three-Factor Eating Questionnaire and the last section includes the Meat Attachment Questionnaire. In order to evaluate the data, "SPSS 25.0" statistical data analysis program was used. The study was conducted with total of 180 adults; 90 females and 90 males, who applied to the Gastroenterology Department of the Internal Medicine outpatient clinic of Ümraniye Training and Research Hospital in Istanbul between March 1-31, 2024 and were diagnosed with gastritis by a doctor. Women's mean weight, height and body mass index were 78.57, 1.67 and 28.04, respectively, while men's mean weight, height and body mass index were 84.94, 1.79 and 26.37, respectively. When the answers given to the three-factor nutrition questionnaire were analyzed, it was found that the uncontrolled scale was 9.28 points; emotional scale was 6.07 score; sensitivity scale was 8.18 score; conscious restriction was 12.58 score and the total score was 8.39. When the meat attachment scale was evaluated according to gender, it was concluded that women had lower scores than men in hedonism, interest, authority, dependence and global score. When the participants' scores from the three factor eating questionnaire and meat attachment questionnaire scales were evaluated according to the frequency of consumption of white meat, red meat and fish meat, it was concluded that there was no significant difference between men and women groups. Based on these findings, nutritional factors in gastritis patients are affected by many sub-factors. Positive changes can be possible with a multidisciplinary approach including the use of pharmacological agents, medical nutrition therapy and psychological support in gastritis.
dc.identifier.citationErturan, A. (2024). Gastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıkları ve et bağımlılığının incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi) İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/774
dc.institutionauthorErturan, Aycan
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBeslenme Davranışı
dc.subjectEt
dc.subjectGastrit
dc.subjectEating Disordes
dc.subjectMeat
dc.subjectGastritis
dc.titleGastrit tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıkları ve et bağımlılığının incelenmesi
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Tam Metin / Full Text
Boyut:
2.35 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: