Akdeniz diyeti: Sağlıklı yaşamın sırrı
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
Özet
Akdeniz diyeti, Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların geleneksel beslenme alışkanlıklarını temsil eder. Bu diyet, özellikle 1950’lerde İtalya, Yunanis tan ve İspanya gibi ülkelerde yaygın olarak uygulanmıştır. Tarihsel olarak, Akdeniz’e kıyısı olan 22 ülkenin çoğunda, ancak hepsinde değil, nişasta içermeyen sebzelerin, asgari düzeyde işlenmiş tam tahıllı tahılların, baklagillerin, kuruyemişlerin ve tohumların bolluğu ve çeşitliliği hem erkekler hem de kadınlar için temel gıdalardı (Şekil 1). Kuzey Amerika ve Avrupa’nın aksine et, balık, süt, peynir ve yumurta lüks gıdalardı. Örneğin, 1950’lerde Güney İtalya’da çok az et yenirdi, genellikle haftada bir veya iki kez yenirdi ve süt, kahve (caffé macchiato) veya bebekler dışında asla kullanılmazdı. Şeker ve beyaz patates çok az miktarda tüketilirdi ve tereyağı veya krema asla kullanılmazdı. Soğuk sıkım sızma zeytinyağı başlıca yağ kaynağıydı. Meyveler ve çok az miktarda yerel peynir, yemeklerde orta düzeyde kırmızı şarap alımıyla birlikte oldukça düzenli olarak tüketilirdi ( Keys A. 1983, Keys A, 1954).