Biyolojik tanıma elemanlarından proteinoidler kullanılarak empedans ölçüm yaklaşımıyla bakterilerin tespiti

dc.authorid0000-0002-6424-7411en_US
dc.authorscopusid57366670900en_US
dc.contributor.authorGök Yurttaş, Asiye
dc.date.accessioned2022-11-22T07:10:49Z
dc.date.available2022-11-22T07:10:49Z
dc.date.issued2021en_US
dc.departmentFakülteler, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü, Biyokimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractGünümüz dünyasında gelişen teknoloji ile su, gıda ve çevresel kirliliğin artmasıyla bu temel ihtiyaçların sağlık kontrolü oldukça zorlayıcıdır. Bu tür eksiklerin giderilmesi üzerine bir çalışma olmuştur. Bu amaçla iki temel aşamalı bir iş planı oluşturulmuştur. Birincisi; hedef bakteriye seçici tepki veren biyomoleküllerden olan proteinoidler sentezlenip karakterize edilmiştir. Şuana kadar kullanılan biyolojik tanıma elemanlarından ilk defa farklı olarak proteinoidler bu çalışma ile kullanılmıştır. İkinci aşamada ise proteinoidler, yayılım gösteren bakterileri seçici olarak algılayarak elektriksel empedans ile fiziksel parametrelerde değişime neden olarak bioelektrik dönüşümü sağlanmasıdır. Dönüştürücü (transducer) içerisinde elektriksel karakterizasyon yöntemleri ile bakteri uyarımlarında teşhis başarımı elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn today's world, with the developing technology and the increase in water, food and environmental pollution, the health control of these basic needs is quite challenging. There has been a study on the elimination of such deficiencies. For this purpose, a two-stage business plan was created. First; Proteininoids, which are biomolecules that react selectively to target bacteria, were synthesized and characterized. Unlike the biological recognition elements used up to now, proteinoids were used in this study for the first time. In the second stage, proteinoid selectively detects spreading bacteria and cause a change in electrical impedance and physical parameters, thereby providing bioelectric transformation. Diagnostic performance in bacterial stimulation was achieved with electrical characterization methods in the transducer.en_US
dc.identifier.citationGök Yurttaş, A. (2021). Biyolojik tanıma elemanlarından proteinoidler kullanılarak empedans ölçüm yaklaşımıyla bakterilerin tespiti. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(2), pp. 668-679. https://doi.org/10.35193/bseufbd.949812en_US
dc.identifier.doi10.35193/bseufbd.949812en_US
dc.identifier.endpage679en_US
dc.identifier.issn2458-7575
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage668en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35193/bseufbd.949812
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/314
dc.identifier.volume8en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.institutionauthorGök Yurttaş, Asiye
dc.language.isotren_US
dc.publisherBilecik Şeyh Edebali Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectProteinoiden_US
dc.subjectAntibakteriyelen_US
dc.subjectBiyobozunuren_US
dc.subjectBiyoelektroniken_US
dc.subjectEmpedansen_US
dc.subjectProteinoiden_US
dc.subjectAntibacterialen_US
dc.subjectBiodegradableen_US
dc.subjectBioelectronicen_US
dc.subjectImpedanceen_US
dc.titleBiyolojik tanıma elemanlarından proteinoidler kullanılarak empedans ölçüm yaklaşımıyla bakterilerin tespitien_US
dc.title.alternativeDetermination of bacteria by ımpedance measurement approach using proteinoids from biological recognition elementsen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Biyolojik Tanıma Elemanlarından Proteinoidler Kullanılarak Empedans Ölçüm Yaklaşımıyla Bakterilerin Tespiti.pdf
Boyut:
1.44 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: