Pesticide residues in vegetables and fruits from Istanbul by LC-MS/MS

dc.authorid0000-0002-3076-8251en_US
dc.authorid0000-0003-1675-7238en_US
dc.authorscopusid57225328858en_US
dc.authorscopusid8367549700en_US
dc.authorwosidFUO-6049-2022en_US
dc.authorwosidCOA-0955-2022en_US
dc.contributor.authorÇakmak Sancar, Burcu
dc.contributor.authorAkhan, Meryem
dc.contributor.authorÖztürk, Muhsin
dc.contributor.authorErgün, Özer
dc.date.accessioned2022-11-22T09:13:41Z
dc.date.available2022-11-22T09:13:41Z
dc.date.issued2022en_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractSelected pesticide active ingredients are used in various stages of production of fruits and vegetables in Turkey for the purpose of pest control. Due to their harm to humans, animals and the environment, pesticide active ingredients and their residue limits were determined by legal regulations. The aim of this study was to determine and highlight the pesticide residue risk in fruits and vegetables sold in markets and greengrocers and widely consumed in Istanbul, one of the most populated cities in Turkey. 393 pesticide active ingredients in 100 fruit and vegetable samples (tomatoes, green peppers, cucumbers, strawberries and apples in total) were screened using liquid chromatography coupled to mass spectrometry (LC–MS/MS) with Quick Easy Cheap Effective Rugged and Safe (QuEChERS) sample preparation method. The mean recoveries of the pesticides were between 76.5 % and 115.5 %, LOQ for them was 0.01 mg kg-1 . Pesticide residue was detected in 43% of the samples. A total of 7 (7%) samples contained pesticide residues above maximum residue limit (MRL). While pesticide residues were detected above MRL in tomato, strawberry and cucumber samples; no pesticide residues were found above MRL in pepper and apple samples. In the samples analyzed, 42 different pesticide residues were detected, the most detected pesticide active substance in the samples examined was Acetamiprid. Phorate Sulfone, one of the banned pesticides, was detected in a strawberry sample.en_US
dc.description.abstractTürkiye'de meyve ve sebze üretiminin çeşitli aşamalarında zararlıların kontrolü amacıyla belirli pestisitler kullanılmaktadır. İnsanlara, hayvanlara ve çevreye zararlı etkilerinden dolayı pestisit etken maddeleri ve bunların kalıntı limitleri yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da market ve manavlarda satılan ve yaygın olarak tüketilen meyve ve sebzelerde pestisit kalıntılarının riskini belirlemek ve vurgulamaktır. 100 meyve ve sebze örneğinde 393 pestisit etken maddesi, QuEChERS numune hazırlama metoduyla kütle spektrometrisine bağlı sıvı kromatografisi (LC–MS/MS) kullanılarak taranmıştır. Pestisitlerin ortalama geri kazanımları %76.5 ve %115.5 arasında, LOQ değerleri ise 0.01 mg kg-1 ’dır. Örneklerin %43'ünde pestisit kalıntısı tespit edilmiştir, 7 (%7)’si maksimum kalıntı limitinin (MRL) üzerinde pestisit kalıntıları içermektedir. Domates, çilek ve salatalık örneklerinde MRL üzerinde pestisit kalıntısı tespit edilirken, biber ve elma örneklerinde MRL'nin üzerinde pestisit kalıntısına rastlanmamıştır. İncelenen örneklerde 42 farklı pestisit kalıntısı tespit edilmiştir, en çok tespit edilen pestisit etken maddesi ise Acetamiprid'dir. Yasaklı pestisitlerden biri olan Phorate Sulfone ise bir çilek örneğinde tespit edilmiştir.en_US
dc.identifier.citationÇakmak Sancar, B., Akhan, M., Öztürk, M. & Ergün, Ö. (2022). Pesticide residues in vegetables and fruits from Istanbul by LCMS/MS. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(3), pp. 302-315. https://doi.org/10.29050/harranziraat.1063811en_US
dc.identifier.doi10.29050/harranziraat.1063811en_US
dc.identifier.endpage315en_US
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage303en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29050/harranziraat.1063811
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/317
dc.identifier.volume26en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.institutionauthorÖztürk, Muhsin
dc.institutionauthorErgün, Özer
dc.language.isoenen_US
dc.publisherHarran Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPesticide Residueen_US
dc.subjectAgricultural Productsen_US
dc.subjectFruitsen_US
dc.subjectVegetablesen_US
dc.subjectLc-Ms/Msen_US
dc.subjectPestisit Kalıntısıen_US
dc.subjectTarım Ürünlerien_US
dc.subjectMeyveleren_US
dc.subjectSebzeleren_US
dc.titlePesticide residues in vegetables and fruits from Istanbul by LC-MS/MSen_US
dc.title.alternativeİstanbul’da satışa sunulan bazı meyve ve sebzelerde LC-MS/MS ile pestisit kalıntılarının tespitien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Pesticide residues in vegetables and fruits from Istanbul by LC_MS_MS.pdf
Boyut:
685.85 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: