Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü

Kapalı Erişim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Hatiboğlu Yayınevi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Gustator sistem olarak da bilinen tat algılama sistemi besinlerdeki tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami olmak üzere beş temel tada ait bileşenlerin, bilgisinin dilden beyne iletilmesinden sorumludur. Burada, besinlerin tadını tanımlayan temel faktör ise besinlerdeki çeşitli kimyasal uyaranların moleküler yapısıdır (Torii K, 1987; Bachmanov ve ark, 2014 ). Memelilerdeki tat algısı damak, tonsilla, epiglotis, proksimal özofagus ve farinks gibi çeşitli organlarda gerçekleşmekle birlikte, tat algısına ilişkin temel fizyolojik süreç dilde meydana gelir (Breslin, 2013). Gustator sistemin temel organı olan dilimiz, ağız boşluğunda hareketli haldedir ve kaslı bir yapıya sahip olup, üstten farinks ile de bağlantılıdır (Cobourne ve ark, 2018) Tadın algılanmasından sorumlu olan tat reseptör hücreleri (TRH) ise lingual papillalardaki tat tomurcuklarında bulunmaktadır. Dil yüzeyinde fıliform, fungiform, foliat ve sirkumvallat olmak üzere 4 çeşit papilla yer almaktadır (Yamashita, 2012; Mescher ve Junqueira, 2013; Kurtuldu ve ark, 2018).

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Beslenme ve Diyetetik, Tat Algısı

Kaynak

Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular 12

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Günalan, E. (2022). Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü. In M. Tayfur & M. Soylu (Eds.). Beslenme ve diyetetik güncel konular - 12. (pp. 1-14). Hatiboğlu Yayıncılık