Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü
Kapalı Erişim
Tarih
2022
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Hatiboğlu Yayınevi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/closedAccess
Özet
Gustator sistem olarak da bilinen tat algılama sistemi besinlerdeki tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami olmak üzere beş temel tada ait bileşenlerin, bilgisinin dilden beyne iletilmesinden sorumludur. Burada, besinlerin tadını tanımlayan temel faktör ise besinlerdeki çeşitli kimyasal uyaranların moleküler yapısıdır (Torii K, 1987; Bachmanov ve ark, 2014 ). Memelilerdeki tat algısı damak, tonsilla, epiglotis, proksimal özofagus ve farinks gibi çeşitli organlarda gerçekleşmekle birlikte, tat algısına ilişkin temel fizyolojik süreç dilde meydana gelir (Breslin, 2013).
Gustator sistemin temel organı olan dilimiz, ağız boşluğunda hareketli haldedir ve kaslı bir yapıya sahip olup, üstten farinks ile de bağlantılıdır (Cobourne ve ark, 2018) Tadın algılanmasından sorumlu olan tat reseptör hücreleri (TRH) ise lingual papillalardaki tat tomurcuklarında bulunmaktadır. Dil yüzeyinde fıliform, fungiform, foliat ve sirkumvallat olmak üzere 4 çeşit papilla yer almaktadır (Yamashita, 2012; Mescher ve Junqueira, 2013; Kurtuldu ve ark, 2018).
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Beslenme ve Diyetetik, Tat Algısı
Kaynak
Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular 12
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Günalan, E. (2022). Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü. In M. Tayfur & M. Soylu (Eds.). Beslenme ve diyetetik güncel konular - 12. (pp. 1-14). Hatiboğlu Yayıncılık