Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü
dc.authorid | 0000-0002-3644-5066 | en_US |
dc.authorscopusid | 57205248760 | en_US |
dc.authorwosid | AAY-3447-2021 | en_US |
dc.contributor.author | Günalan, Elif | |
dc.date.accessioned | 2022-08-10T08:44:22Z | |
dc.date.available | 2022-08-10T08:44:22Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.department | Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Gustator sistem olarak da bilinen tat algılama sistemi besinlerdeki tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami olmak üzere beş temel tada ait bileşenlerin, bilgisinin dilden beyne iletilmesinden sorumludur. Burada, besinlerin tadını tanımlayan temel faktör ise besinlerdeki çeşitli kimyasal uyaranların moleküler yapısıdır (Torii K, 1987; Bachmanov ve ark, 2014 ). Memelilerdeki tat algısı damak, tonsilla, epiglotis, proksimal özofagus ve farinks gibi çeşitli organlarda gerçekleşmekle birlikte, tat algısına ilişkin temel fizyolojik süreç dilde meydana gelir (Breslin, 2013). Gustator sistemin temel organı olan dilimiz, ağız boşluğunda hareketli haldedir ve kaslı bir yapıya sahip olup, üstten farinks ile de bağlantılıdır (Cobourne ve ark, 2018) Tadın algılanmasından sorumlu olan tat reseptör hücreleri (TRH) ise lingual papillalardaki tat tomurcuklarında bulunmaktadır. Dil yüzeyinde fıliform, fungiform, foliat ve sirkumvallat olmak üzere 4 çeşit papilla yer almaktadır (Yamashita, 2012; Mescher ve Junqueira, 2013; Kurtuldu ve ark, 2018). | en_US |
dc.identifier.citation | Günalan, E. (2022). Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü. In M. Tayfur & M. Soylu (Eds.). Beslenme ve diyetetik güncel konular - 12. (pp. 1-14). Hatiboğlu Yayıncılık | en_US |
dc.identifier.endpage | 14 | en_US |
dc.identifier.isbn | 9786059541411 | |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.13055/251 | |
dc.institutionauthor | Günalan, Elif | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Hatiboğlu Yayınevi | en_US |
dc.relation.ispartof | Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular 12 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Kitap Bölümü - Ulusal | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | en_US |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | en_US |
dc.subject | Tat Algısı | en_US |
dc.title | Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü | en_US |
dc.type | Book Chapter | en_US |
dspace.entity.type | Publication |
Dosyalar
Orijinal paket
1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
- İsim:
- Tat Algısının Düzenlenmesinde Hormonların Rolü.pdf
- Boyut:
- 48.79 MB
- Biçim:
- Adobe Portable Document Format
- Açıklama:
- Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
- İsim:
- license.txt
- Boyut:
- 1.44 KB
- Biçim:
- Item-specific license agreed upon to submission
- Açıklama: