Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü

dc.authorid0000-0002-3644-5066en_US
dc.authorscopusid57205248760en_US
dc.authorwosidAAY-3447-2021en_US
dc.contributor.authorGünalan, Elif
dc.date.accessioned2022-08-10T08:44:22Z
dc.date.available2022-08-10T08:44:22Z
dc.date.issued2022en_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractGustator sistem olarak da bilinen tat algılama sistemi besinlerdeki tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve umami olmak üzere beş temel tada ait bileşenlerin, bilgisinin dilden beyne iletilmesinden sorumludur. Burada, besinlerin tadını tanımlayan temel faktör ise besinlerdeki çeşitli kimyasal uyaranların moleküler yapısıdır (Torii K, 1987; Bachmanov ve ark, 2014 ). Memelilerdeki tat algısı damak, tonsilla, epiglotis, proksimal özofagus ve farinks gibi çeşitli organlarda gerçekleşmekle birlikte, tat algısına ilişkin temel fizyolojik süreç dilde meydana gelir (Breslin, 2013). Gustator sistemin temel organı olan dilimiz, ağız boşluğunda hareketli haldedir ve kaslı bir yapıya sahip olup, üstten farinks ile de bağlantılıdır (Cobourne ve ark, 2018) Tadın algılanmasından sorumlu olan tat reseptör hücreleri (TRH) ise lingual papillalardaki tat tomurcuklarında bulunmaktadır. Dil yüzeyinde fıliform, fungiform, foliat ve sirkumvallat olmak üzere 4 çeşit papilla yer almaktadır (Yamashita, 2012; Mescher ve Junqueira, 2013; Kurtuldu ve ark, 2018).en_US
dc.identifier.citationGünalan, E. (2022). Tat algısının düzenlenmesinde hormonların rolü. In M. Tayfur & M. Soylu (Eds.). Beslenme ve diyetetik güncel konular - 12. (pp. 1-14). Hatiboğlu Yayıncılıken_US
dc.identifier.endpage14en_US
dc.identifier.isbn9786059541411
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/251
dc.institutionauthorGünalan, Elif
dc.language.isotren_US
dc.publisherHatiboğlu Yayınevien_US
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyetetik Güncel Konular 12en_US
dc.relation.publicationcategoryKitap Bölümü - Ulusalen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectTat Algısıen_US
dc.titleTat algısının düzenlenmesinde hormonların rolüen_US
dc.typeBook Chapteren_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
Tat Algısının Düzenlenmesinde Hormonların Rolü.pdf
Boyut:
48.79 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: