Psikolojik sermaye ve duygusal emeğin örgütsel vatandaşlık davranışıyla ilişkisinde sosyal zekânın düzenleyici rolü

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fenerbahce Univesity

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

İnsan kaynağının taklit edilemez niteliği, örgütlerin özellikle rekabet ortamında en önemli kaynaklarını meydana getirmektedir. Hizmet sektöründe görülen artış beraberinde duygusal emek gösterimlerini artırmıştır. Çalışanların duygusal emeklerinin yanı sıra diğer davranışları da örgütün temsilinde ve başarısında rol oynamaktadır. Günümüzde çalışanların davranışları kadar sahip oldukları kapasitelerin de ne kadar önemli olduğu literatürde çeşitli çalışmalarda gösterilmektedir. Psikolojik sermaye ve sosyal zekâ kapasiteleri çalışanların önemli kapasiteleri arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda yapılan yüksek lisans tez çalışmasında duygusal emek ile psikolojik sermayenin örgütsel vatandaşlık davranışıyla ilişkisi ve bu ilişkilerdeki sosyal zekânın düzenleyici rolü incelenmiştir. Çalışmada 449 çalışandan elde edilen demografik bilgiler, duygusal emek, psikolojik sermaye, örgütsel vatandaşlık davranışı ve sosyal zekâ ölçekleri verileri analiz edilmiştir. Bu veriler ile korelasyon, regresyon, düzenleyici etki, bağımsız gruplar T-Testi ve tek yönlü ANOVA analizleri uygulanmıştır. Sonuç olarak psikolojik sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal emek ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında da pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın devamında duygusal emek ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide negatif yönde istatiksel olarak anlamlı bir düzenleyici etki gözlenirken, psikolojik sermaye ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide sosyal zekânın düzenleyici rolü tespit edilememiştir.
The unique nature of human resources constitutes the most crucial resource of organizations, especially in this competitive environment. The growth of the service industry led to more emotional labor demonstrations. Besides the employees' emotional labor, their other behaviors also affect the organization's image and success. Nowadays, various studies indicate how crucial employees' capacities and behaviors are. Psychological capital and social intelligence are among the essential capacities of employees. Based on this, the relationship of emotional labor and psychological capital with organizational citizenship behavior and the moderator role of social intelligence in these relationships were investigated in a master's thesis research. In this study, data from 449 employees were collected, and employees’ demographic information was presented. Results of emotional labor, psychological capital, organizational citizenship behavior, and social intelligence scales were analyzed. Correlation, regression, regulatory effect, independent groups T-Test, and one-way ANOVA analyses were performed based on research questions. As a result, there was a positive and statistically significant relationship between psychological capital and organizational citizenship behavior. In addition, a positive and statistically significant relationship was found between emotional labor and organizational citizenship behavior. Furthermore, social intelligence had a negative significant moderator effect on the relationship between emotional labor and organizational citizenship behavior. On the other hand, social intelligence had no moderator effect on the relationship between psychological capital and citizenship behavior.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Duygusal Emek, Psikolojik Sermaye, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Sosyal Zekâ, Psycap, Emotional Labor, Organizational Citizenship Behavior, Social Intelligence

Kaynak

3rd USBED/IJSES International Conference on Social and Educational Sciences

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yalırsu, H. Y., & Bülbül, S. (2023). Psikolojik sermaye ve duygusal emeğin örgütsel vatandaşlık davranışıyla ilişkisinde sosyal zekânın düzenleyici rolü. A. Demircioğlu (Ed.), 3rd USBED/IJSES International Conference on Social and Educational Sciences, (pp. 25-25). Fenerbahce Univesity.