Dental biyofilme bağlı gingivitis tedavisinin hastaların tat algıları üzerine etkisi

dc.authorid0000-0003-1427-4443en_US
dc.authorscopusid8853818700en_US
dc.contributor.authorAykol-Şahin, Gökçe
dc.contributor.authorKayahan, Mehmet Baybora
dc.contributor.authorKeleş, Gonca
dc.contributor.authorAltan-Köran, Serpil Melek
dc.date.accessioned2023-09-21T06:13:46Z
dc.date.available2023-09-21T06:13:46Z
dc.date.issued2023en_US
dc.departmentFakülteler, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Endodonti Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractGiriş ve Amaç: Tat algısı, genetik, yapısal ve çevresel pek çok faktöre bağlıdır. Kronik inflamasyonun, tat bozukluklarında etken faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, dental biyofilme bağlı, inflamatuar karakterde bir dişeti hastalığı olan gingivitisli hastaların, tedavi sonrası tat algılarındaki değişiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastaların başlangıç periodontal durumu Quigley-Hein plak indeksi (Turesky modifikasyonu), gingival indeks, sondalamada kanama ve sondalanabilir cep derinliğini içeren periodontal indeks ve ölçümlerle; tat algıları, 6-n propiltiourasil (PROP) (0.32 mmol/l) ve NaCl (0.1 mol/l) solüsyonları ile ağız çalkalatılıp Etiketli Büyüklük Skalası kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen orta ve şiddetli gingivitisi olan hastalara Faz I tedavi uygulandı. Periodontal değerlendirmeler ve tat algısı değerlendirmeleri 1. haftada ve 1. ayda tekrarlandı. Veriler IBM SPSS 21.0 programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubu; 16’sı kadın (27.88 ± 0.93 yaş ort.) ve 15’i erkek (28.6 ± 1.3 yaş ort.) 31 hastadan oluştu. Demografik verilerde istatistiksel olarak bir farklılık bulunmadı. Hastaların başlangıca göre 1. hafta ve 1. ayda değerlendiren tüm klinik parametrelerinde istatistiksel anlamlı düzeyde iyileşme gözlendi (p <0.05). PROP ve NaCl solüsyonları ile değerlendirilen tat algılarında, yine başlangıca göre tedavi sonrası 1. hafta ve 1. ay değerlendirmelerinde anlamlı düzeyde artış gözlendi (p <0.001). Sonuç: Çalışmada periodontal tedavi sonrası orta ve şiddetli gingivitis hastalarında klinik parametrelerdeki iyileşme ile korele olarak tat algılarında anlamlı düzeyde artış gözlendi. Kısıtlı bir popülasyonda yapılan bu çalışmanın hastalardan geri bildirimin alındığı, proinflamatuar sitokin değişimlerinin de değerlendirildiği daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.en_US
dc.description.abstractAim: Taste perception depends on many genetic, structural, and environmental factors. Chronic inflammation is one of the causative factors in taste disorders. The study aimed to evaluate the post-treatment change in taste perceptions of patients with gingivitis, an inflammatory gum disease caused by dental biofilm. Material and Methods: The periodontal status of the patients with moderate and severe gingivitis was determined by periodontal indices and measurement; including Quigley-Hein plaque index (Turesky modification), gingival index, bleeding on probing and probing depth. Taste perceptions were asseslutions. Periodontal and taste perception evaluations were done at baseline and one week and one month after Phase I therapy. The data were statistically evaluated with the IBM SPSS 21.0 program. Results: The study group consisted of 31 patients; 16 female (27.88 ± 0.93 mean age) and 15 male (28.6 ± 1.3 mean age). No statistical difference was found in demographic data. A statistically significant improvement was observed in all clinical parameters (p <0.05) and a significant increase was observed in taste perceptions (p <0.001) evaluated with PROP and NaCl solutions in the first-week and first-month compared to baseline. Conclusion: A significant increase in taste perception was observed in patients with moderate and severe gingivitis after periodontal treatment, in correlation with the improvement in clinical parameters. This study needs to be supported by more comprehensive studies in which feedback from patients and proinflammatory cytokine changes are also evaluated.en_US
dc.identifier.citationAykol-Şahin, G., Kayahan, M. B., Keleş, G., & Altan-Köran, S. M. (2023). Dental biyofilme bağlı gingivitis tedavisinin hastaların tat algıları üzerine etkisi. 7tepe Klinik, 19(3), pp. 220-226. https://doi.org/10.5505/yeditepe.2023.99810en_US
dc.identifier.doi10.5505/yeditepe.2023.99810en_US
dc.identifier.endpage226en_US
dc.identifier.issn2458-9586
dc.identifier.issn2458-9586
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage220en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5505/yeditepe.2023.99810
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/545
dc.identifier.volume19en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.institutionauthorKayahan, Mehmet Baybora
dc.language.isotren_US
dc.publisherYeditepe Üniversitesien_US
dc.relation.ispartof7tepe Kliniken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGingivitisen_US
dc.subjectTat Algısıen_US
dc.subjectPeriodontal Tedavien_US
dc.subjectTaste Perceptionen_US
dc.subjectPeriodontal Therapyen_US
dc.titleDental biyofilme bağlı gingivitis tedavisinin hastaların tat algıları üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of dental biofilm induced gingivitis treatment on patients' taste perceptionsen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Dental biyofilme bağlı gingivitis tedavisinin hastaların tat algıları üzerine etkisi.pdf
Boyut:
271.95 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: