Kurban Bayramı süresince kesilen etin gıda güvenliği açısından incelenmesi
dc.authorid | 0000-0002-3076-8251 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1540-4505 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-3644-5066 | en_US |
dc.authorscopusid | 57225328858 | en_US |
dc.authorscopusid | 57205248760 | en_US |
dc.authorscopusid | 57897415000 | en_US |
dc.authorwosid | FUO-6049-2022 | en_US |
dc.authorwosid | AAY-3447-2021 | en_US |
dc.authorwosid | GVW-4132-2022 | en_US |
dc.contributor.author | Öztürk, Muhsin | |
dc.contributor.author | Yıldırım Çavak, Betül | |
dc.contributor.author | Günalan, Elif | |
dc.date.accessioned | 2023-03-29T12:15:10Z | |
dc.date.available | 2023-03-29T12:15:10Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.department | Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Kurban Bayramı Müslüman ülkelerdeki en büyük dini bayramlardan biridir. Kurban kesebilecek gelir seviyesine sahip bireylerin kurbanlık olmaya uygun olarak satın aldıkları hayvanları hijyen kurallarına göre kesip, yine aynı kurallara uygun olarak porsiyonlama ve dağıtımını sağlamaları gerekmektedir. Bu süreçte, hayvan refahı, kesim hijyeni, etin besin kalitesi ve mikrobiyal özelliklerinin toplum beslenmesi açısından değerlendirilmesi halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde Kurban Bayramı süresince kurbanın kesimi, etin taşınması, dağıtımı, depolanması, işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, servisi ve tüketimi aşamalarında gıda güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığının değerlendirilmesidir. Ayrıca gıda güvenliğine yönelik uygulamalar ile demografik durum arasındaki ilişkinin araştırılması da amaçlanmıştır. Literatürde kurbanda gıda güvenliğini incelemeye ilişkin herhangi bir güvenilir-geçerli anket bulunmadığında, çalışmamızın veri toplama formu kırmızı et tüketimine yönelik uluslararası otoritelerin belirlemiş olduğu kurallarla et ve gıda güvenliğine yönelik çalışmalardaki sorular temelinde hazırlanmıştır. Bu bağlamda, veri toplama formumuz demografik özellikler, kurban kesimi, kurban etinin taşınması ve dağıtımı, kurban etinin depolanması, kurban etinin tüketimi, işlenmesi ve hazırlanması, kurban etinin pişirilmesi ve servisi, kurban ve sağlık konularına yönelik soruları içeren altı bölümden oluşmaktadır. Veri toplama formunda anlaşılmayan bir hususun olmaması için ise araştırma öncesinde küçük bir popülasyonla bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan veri toplama formunun Kurban Bayramı’nın hemen sonrasında her haneden bir kişi tarafından doldurulması sağlanmıştır (n=218). Kurban kesmeyen haneler çalışma dışında tutulmuştur. Elde edilen veriler Jamovi (2.3.21) istatistik programına aktarılarak tanımlayıcı istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılanların birçoğunun kurban kesimi sonrası eti haneye uygun hijyenik koşullar altında taşımadığı, eti mikrobiyolojik kontaminasyona sebep olabilecek şekilde çözdürdüğü ve çapraz kontaminasyon riski olabilecek şekilde kestiği belirlenmiştir. Bunun gibi uygulamalar halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit ifade etmekte olup, gelecekte gerçekleştirilecek eğitsel müdahale çalışmalarıyla tüketicilerin bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. | en_US |
dc.description.abstract | Eid al-Adha is one of the biggest religious festivals in Muslim countries. Individuals with an income level that can sacrifice should slaughter the animals they buy by the hygiene rules, and provide portioning and distribution by the same rules. In this process, the evaluation of animal welfare, slaughter hygiene, nutritional quality, and microbial characteristics of meat in terms of community nutrition is important in terms of protecting and improving public health. This study aims to evaluate whether food safety is provided during the slaughter of the sacrifice, transportation, distribution, storage, processing, preparation, cooking, service, and consumption of the meat during the Eid al-Adha in our country. It is also aimed to investigate the relationship between food safety practices and demographic situations. In the absence of any reliable-valid questionnaires in the literature on examining food safety in the sacrificial meat, the data collection form of our study was prepared based on the rules set by the international authorities for red meat consumption and the questions in the studies on meat and food safety. In this context, our data collection form consists of six sections that include questions about demographic characteristics, the slaughter of sacrifice, transportation and distribution of sacrificial meat, storage of sacrificial meat, consumption, processing, and preparation of sacrificial meat, cooking and serving of sacrificial meat, sacrifice, and health. A pilot study was carried out with a small population before the study to avoid any unclear issues in the data collection form. It was ensured that the prepared data collection form was filled by one person from each household immediately after the Eid al-Adha (n=218). Non-sacrificed households were excluded from the study. The obtained data were transferred to the Jamovi (2.3.21) statistical program and descriptive statistical analyzes were carried out. It was determined that most of the participants in the study did not carry the meat under hygienic conditions suitable for the household after the sacrifice, thawed the meat in a way that could cause microbiological contamination, and cut it in a way that could pose a risk of cross-contamination. Practices like these represent a serious threat to public health, and consumers should be made aware of future educational interventions. | en_US |
dc.identifier.citation | Öztürk, M., Yıldırım Çavak, B., & Günalan, E. (2023). The investigation of sacrificed meat during Eid al-Adha festival in terms of food safety. 5. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi (pp. 526-527). Kafkas Üniversitesi. | en_US |
dc.identifier.endpage | 527 | en_US |
dc.identifier.startpage | 526 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.13055/432 | |
dc.institutionauthor | Öztürk, Muhsin | |
dc.institutionauthor | Yıldırım Çavak, Betül | |
dc.institutionauthor | Günalan, Elif | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Kafkas Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | 5. Uluslararası Gıda, Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Konferans Öğesi - Ulusal - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Gıda Güvenliği | en_US |
dc.subject | Et | en_US |
dc.subject | Hijyen | en_US |
dc.subject | Food Safety | en_US |
dc.subject | Meat | en_US |
dc.subject | Hygiene | en_US |
dc.title | Kurban Bayramı süresince kesilen etin gıda güvenliği açısından incelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | The investigation of sacrificed meat during Eid al-Adha festival in terms of food safety | en_US |
dc.type | Conference Object | en_US |
dspace.entity.type | Publication |
Dosyalar
Orijinal paket
1 - 1 / 1
Yükleniyor...
- İsim:
- Kurban Bayramı süresince kesilen etin gıda güvenliği açısından incelenmesi.pdf
- Boyut:
- 1.63 MB
- Biçim:
- Adobe Portable Document Format
- Açıklama:
- Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
- İsim:
- license.txt
- Boyut:
- 1.44 KB
- Biçim:
- Item-specific license agreed upon to submission
- Açıklama: