Göçmen girişimciliği: Teşvikler, zorluklar ve zorunluluklar

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Ticaret Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Göçmen girişimciler, yabancı bir ülkede kendi işlerini kuran girişimcilerdir. Göçmen girişimciler, göç ettikleri ülkelerde daha evvel göç eden ve aynı kökenden gelen yerleşmiş kişilerle bireysel iletişimlerini kullanarak kendi işlerini kurmaktadırlar. Tüm dünya coğrafyasını etkileyen savaşlar, kıtlıklar, doğal afetler, iklim değişikliği, küreselleşme… gibi pek çok nedenle oluşan böylesi bir yer değiştirme faaliyeti ülke ekonomilerini derinden etkilemektedir. Göçler, ekonomik, sosyal, kültürel ve toplumsal yapılar üzerinde değiştirici ve şekillendirici etkiye sahiptir. Aynı etkiyi, göçmen girişimciler de göstermektedir. Çünkü göçmen girişimciler birçok ülkede istihdamı arttırarak ekonomik ve sosyal gelişmeye katkıda bulunmaktadırlar. Göçmen girişimciliğininekonomik, sosyal, kültürel etkileri oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar, verilen örnekler ve bu olguyu açıklayan kuramlar bu etkileşimi vermektedir. Göçmen girişimcilerin, geldikleri ülke ve anavatanları hakkında sahip oldukları görüşleri ve tecrübeleri ile küreselleşmeye ve uluslararası ticarete sağladıkları katkı yadsınamaz. Bununla birlikte göçmen girişimcilerin istihdamın ve refahın artmasındaki katkıları açıktır. Irksal ayrımcılık, göçmenlerin çalıştıkları kurumlarda uygun iş imkânının olmaması, eğitim ve lisan eksikliği gibi dışsal güçler göçmenleri girişimciliğe yönlendirmede etkilidir. İş bulma konusunda yaşadıkları sorunlar ve karşılaştıkları kısıtlamalar nedeniyle pek çok göçmen, böylesi bir zorunluluk ile kendi işini kurma yani girişimciliği tercih etmektedir. Sosyal, yasal, maddi ve politik kısıtlamalar ise konumuz açısından göçmen girişimcilerin karşılaştıkları zorlukları göstermektedir. Osmanlı’nın girişimci göçmenlerinden Silikon Vadisi’nin girişimci göçmenlerinin örnekleri ile girişimcilik ekosistemine katkıları üzerinden betimsel bir çalışma yapılacaktır.
Migrant entrepreneurs are entrepreneurs who set up their own businesses in a foreign country. Immigrant entrepreneurs start their own businesses by using their individual communication with settlers who have migrated before and come from the same origin in the countries they migrate to. Such a relocation activity, which occurs for many reasons that affect the world geography, such as wars, famines, natural disasters, climate change, globalisation, deeply affects the economies of the country. Migrations have a transformative and shaping effect on economic, social, cultural and social structures. The same effect is shown by immigrant entrepreneurs. Because immigrant entrepreneurs contribute to economic and social development by increasing employment in many countries. The economic, social and cultural impact of immigrant entrepreneurship is very important. The researches, examples given and theories explaining this phenomenon give this interaction. The contribution of immigrant entrepreneurs to globalization and international trade with their views and experience about the country and their homeland is undeniable. However, the contribution of immigrant entrepreneurs in increasing employment and prosperity is clear. External forces such as racial discrimination, lack of appropriate employment opportunities in the institutions where migrants work, and lack of education and language are effective in directing migrants to entrepreneurship. Due to the problems they face in finding a job and the restrictions they face, many immigrants prefer to start their own business with such a necessity. Social, legal, material and political constraints show the challenges faced by immigrant entrepreneurs. A descriptive study will be carried out on the contributions of the enterprising immigrants of the Ottoman Empire to the entrepreneurial ecosystem with the examples of the entrepreneurial immigrants of Silicon Valley.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Göçmen Girişimciler, Girişimcilik Ekosistemi, Ekonomik ve Sosyal Gelişme, Migrant Entrepreneurs, Entrepreneurship Ecosystem, Economic and Social Development

Kaynak

I. Uluslararası Liderlik ve Girişimcilik Sempozyumu “Girişimcilik ve İnovasyon” Özetler Kitabı

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şensoy, F. (2024). Göçmen girişimciliği: Teşvikler, zorluklar ve zorunluluklar. Balcı, Y., Arslan, H. & Buzunoğlu, G. (Eds.), I. Uluslararası Liderlik ve Girişimcilik Sempozyumu “Girişimcilik ve İnovasyon” Özetler Kitabı (ss. 130-131). İstanbul: İstanbul Ticaret Üniversitesi.