Meat consumption and sustainability in Turkey

dc.authorid0000-0002-0335-2330en_US
dc.authorscopusid57478196200en_US
dc.authorwosidHIR-7894-2022en_US
dc.contributor.authorYılmaz-Önal, Hülya
dc.contributor.authorYüksel, Aysun
dc.contributor.authorParmaksız, Ayhan
dc.contributor.authorAlpat, İdil
dc.date.accessioned2022-11-16T11:59:13Z
dc.date.available2022-11-16T11:59:13Z
dc.date.issued2022en_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Biyoistatistik Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the amount of meat consumption by adult individuals and its affecting factors in Turkey and to evaluate them within the framework of sustainable nutrition and climate change. The study was completed with 613 adult individuals between 1-31 March 2021. It was determined that the average red meat consumption was per capita 49.34±53.73 g/day Those with an income of more than 15000 Turkish lira consumed 45.95 g more red meat than those with an income of less than 3000 Turkish lira. “Taste” was the most commonly cited reason for consuming red meat. While 60.8% of the participants reported that they would reduce their red meat consumption for environmental health, 76.7% of them stated that they would not consume artificially produced red meat. In this study, it was determined that women consumed less meat group foods than men and participants with lower incomes consumed less than those with higher incomes. The amount of red meat consumption was found to be about half of the global average. More studies are required to evaluate the effect of nutrition style on climate change in Turkey.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye‟de yetişkin bireylerin et tüketim miktarını ve etkileyen faktörleri belirlemek ve sonuçları sürdürülebilir beslenme ve iklim değişikliği çerçevesinde değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma verileri 1-31 Mart 2021 tarihlerinde 613 yetişkin bireyden toplanmıştır. Çalışmada kırmızı et tüketiminin ortalama kişi başı 49,34±53,73 g/gün olduğu belirlenmiştir. Geliri 15000 TL üstü olanların, geliri 3000 TL altı olanlara göre 45.95 g daha fazla kırmızı et tükettiği belirlenmiştir. Kırmızı et tüketme nedeni olarak “lezzet” en çok belirtilendir. Katılımcıların %60,8‟i çevre sağlığı için kırmızı et tüketimini azaltabileceğini bildirirken, %76,7‟si yapay olarak üretilmiş kırmızı eti tüketmeyeceğini belirtmişlerdir. Bu çalışmada kadınların erkeklerden, düşük gelirlilerin de yüksek gelirlilerden daha az miktarda et grubu besinleri tükettiği belirlenmiştir. Kırmızı et tüketim miktarı küresel ortalamanın yaklaşık yarısı kadar bulunmuştur. Türkiye‟de beslenme tarzının iklim değişikliğine etkisini değerlendirecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.en_US
dc.identifier.citationYılmaz-Önal, H., Yüksel, A., Parmaksız, A. & Alpat, İ. (2022). Meat consumption and sustainability in Turkey. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(6), pp. 1423-1433. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.992371en_US
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.992371en_US
dc.identifier.endpage1433en_US
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1423en_US
dc.identifier.trdizinid1159263
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.992371
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/313
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.wosWOS:001093339000019en_US
dc.indekslendigikaynakWeb of Scienceen_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.institutionauthorParmaksız, Ayhan
dc.language.isoenen_US
dc.publisherKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSustainability Nutritionen_US
dc.subjectMeat Consumptionen_US
dc.subjectEnvironmental Healthen_US
dc.subjectClimate Changeen_US
dc.subjectAnimal Welfareen_US
dc.subjectSürdürülebilir Beslenmeen_US
dc.subjectEt Tüketimien_US
dc.subjectÇevre Sağlığıen_US
dc.subjectİklim Değişikliğien_US
dc.subjectHayvan Refahıen_US
dc.titleMeat consumption and sustainability in Turkeyen_US
dc.title.alternativeTürkiye‟de et tüketimi ve sürdürülebilirliken_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Tam Metin / Full Text
Boyut:
329.76 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: