Meat consumption and sustainability in Turkey
dc.authorid | 0000-0002-0335-2330 | en_US |
dc.authorscopusid | 57478196200 | en_US |
dc.authorwosid | HIR-7894-2022 | en_US |
dc.contributor.author | Yılmaz-Önal, Hülya | |
dc.contributor.author | Yüksel, Aysun | |
dc.contributor.author | Parmaksız, Ayhan | |
dc.contributor.author | Alpat, İdil | |
dc.date.accessioned | 2022-11-16T11:59:13Z | |
dc.date.available | 2022-11-16T11:59:13Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.department | Fakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the amount of meat consumption by adult individuals and its affecting factors in Turkey and to evaluate them within the framework of sustainable nutrition and climate change. The study was completed with 613 adult individuals between 1-31 March 2021. It was determined that the average red meat consumption was per capita 49.34±53.73 g/day Those with an income of more than 15000 Turkish lira consumed 45.95 g more red meat than those with an income of less than 3000 Turkish lira. “Taste” was the most commonly cited reason for consuming red meat. While 60.8% of the participants reported that they would reduce their red meat consumption for environmental health, 76.7% of them stated that they would not consume artificially produced red meat. In this study, it was determined that women consumed less meat group foods than men and participants with lower incomes consumed less than those with higher incomes. The amount of red meat consumption was found to be about half of the global average. More studies are required to evaluate the effect of nutrition style on climate change in Turkey. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Türkiye‟de yetişkin bireylerin et tüketim miktarını ve etkileyen faktörleri belirlemek ve sonuçları sürdürülebilir beslenme ve iklim değişikliği çerçevesinde değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma verileri 1-31 Mart 2021 tarihlerinde 613 yetişkin bireyden toplanmıştır. Çalışmada kırmızı et tüketiminin ortalama kişi başı 49,34±53,73 g/gün olduğu belirlenmiştir. Geliri 15000 TL üstü olanların, geliri 3000 TL altı olanlara göre 45.95 g daha fazla kırmızı et tükettiği belirlenmiştir. Kırmızı et tüketme nedeni olarak “lezzet” en çok belirtilendir. Katılımcıların %60,8‟i çevre sağlığı için kırmızı et tüketimini azaltabileceğini bildirirken, %76,7‟si yapay olarak üretilmiş kırmızı eti tüketmeyeceğini belirtmişlerdir. Bu çalışmada kadınların erkeklerden, düşük gelirlilerin de yüksek gelirlilerden daha az miktarda et grubu besinleri tükettiği belirlenmiştir. Kırmızı et tüketim miktarı küresel ortalamanın yaklaşık yarısı kadar bulunmuştur. Türkiye‟de beslenme tarzının iklim değişikliğine etkisini değerlendirecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. | en_US |
dc.identifier.citation | Yılmaz-Önal, H., Yüksel, A., Parmaksız, A. & Alpat, İ. (2022). Meat consumption and sustainability in Turkey. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(6), pp. 1423-1433. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.992371 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.18016/ksutarimdoga.vi.992371 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1433 | en_US |
dc.identifier.issn | 2619-9149 | |
dc.identifier.issue | 6 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1423 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1159263 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.992371 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.13055/313 | |
dc.identifier.volume | 25 | en_US |
dc.identifier.wos | WOS:001093339000019 | en_US |
dc.indekslendigikaynak | Web of Science | en_US |
dc.indekslendigikaynak | TR-Dizin | en_US |
dc.institutionauthor | Parmaksız, Ayhan | |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sustainability Nutrition | en_US |
dc.subject | Meat Consumption | en_US |
dc.subject | Environmental Health | en_US |
dc.subject | Climate Change | en_US |
dc.subject | Animal Welfare | en_US |
dc.subject | Sürdürülebilir Beslenme | en_US |
dc.subject | Et Tüketimi | en_US |
dc.subject | Çevre Sağlığı | en_US |
dc.subject | İklim Değişikliği | en_US |
dc.subject | Hayvan Refahı | en_US |
dc.title | Meat consumption and sustainability in Turkey | en_US |
dc.title.alternative | Türkiye‟de et tüketimi ve sürdürülebilirlik | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |