Sosyal medyada paylaşılan vegan tariflerin besinsel içeriklerinin vegan iddiası olmayan formlarıyla karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Güven Plus Grup

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Son yılların yaygınlaşan diyetlerinden biri olan vegan beslenme şekli et, süt, yumurta, bal vb. hayvansal kaynaklı hiçbir gıdanın tüketimine izin vermemektedir. Diyetten hayvansal kaynaklı gıdaların çıkarılması ise besin öğesi yetersizlikleri ile sonuçlanabilmektedir. Vegan beslenme şekli gibi popüler diyet akımlarının yaygınlaşmasında sosyal medyanın kitleleri yönlendiren etkisi önemli rol oynar. Yaptığımız literatür taramasında çeşitli popüler diyet akımı tariflerinin besinsel içerik analizlerinin yapıldığı belirlenmiştir. Ancak, besin örüntüsü ve diyet içeriği çok iyi bir şekilde planlanmadığı takdirde, malnutrisyon tablosunun rahatlıkla görülebileceği literatürde sıklıkla vurgulanan vegan diyeti tariflerine yönelik herhangi bir besinsel içerik analizi çalışması bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı Instagram sosyal medya platformunda Türkçe olarak paylaşılan vegan tariflerin besinsel içeriklerinin belirlenmesi ve vegan iddiası olmayan formlarıyla bu içeriklerin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, son 1 yıl içerisinde #vegan etiketli olarak paylaşılan ve içerik bilgisi detaylı olarak verilen köfte (n=41), pizza (n=6), yoğurt (n=13), peynir (n=30), kek (n=34), makarna (n=8), burger (n=6), pide (n=2) ve kurabiye (n=31) tariflerine ulaşılmıştır. Ardından, her bir besin grubunda paylaşılan vegan tariflere içerik ve sayı olarak eş değer olabilecek vegan iddiası olmayan tarifler belirlenmiştir. Tüm tariflerin içerikleri Beslenme Bilgi Sistemi (BeBiS)’ne aktarılarak, 100 gram porsiyon başına düşen makrobesin ve mikrobesin öğelerinin miktarları elde edilmiştir. Veriler SPSS 22.0 programına aktarılmış, Kolmogorov-Smirnov testine göre verilerin normal dağılıp dağılmadıkları belirlendikten sonra, istatistiksel anlamlılık Mann-Whitney U testi uygulanarak belirlenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde p<0.05‘ten istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, veganlarda görülen esansiyel amino asit, omega 3, D vitamini, B12 vitamini, demir ve çinko gibi besin öğesi yetersizliklerinin tariflerdeki eksikliklerle ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Vegan, Vegan Tarif, Beslenme, Sosyal Medya

Kaynak

8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yoldaş, T., Kaya, G. S. & Günalan, E. (2022). Sosyal medyada paylaşılan vegan tariflerin besinsel içeriklerinin vegan iddiası olmayan formlarıyla karşılaştırılması. 8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi içinde (pp. 537-537). İstanbul: Güven Plus Grup.