Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerine ait ambalaj ve çevrimiçi besin etiketlerinin karşılaştırılması

dc.authorid0000-0001-5597-6631en_US
dc.authorid0009-0003-7205-0410en_US
dc.authorid0000-0003-4979-3550en_US
dc.authorid0000-0002-0335-2330en_US
dc.authorid0000-0002-3644-5066en_US
dc.authorscopusid57478196200en_US
dc.authorscopusid57205248760en_US
dc.authorwosidHIR-7894-2022en_US
dc.authorwosidAAY-3447-2021en_US
dc.contributor.authorTuncer, Bengi Su
dc.contributor.authorÇelik, Kader
dc.contributor.authorKaragülle, Selcen
dc.contributor.authorParmaksız, Ayhan
dc.contributor.authorGünalan, Elif
dc.date.accessioned2024-03-01T09:46:57Z
dc.date.available2024-03-01T09:46:57Z
dc.date.issued2024en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programıen_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerinin çevrimiçi ve ambalaj etiket bilgilerindeki besinsel içerikler arasındaki tutarlılığın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu ürünlerin etiket yönetmeliğine uygunluğu da incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kapsamda, Türkiye’deki alışveriş sitelerinde satışa sunulan bebek bisküvileri (n=18) ve pürelerinin (n=41) web sitelerinde ve ambalajlarındaki etiket bilgileri edinilmiştir. Daha sonra, 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, şeker, yağ, doymuş yağ, protein ve tuz miktarları ile etiket yönetmeliğinin gerektirdiği hususlar kaydedilmiştir. Tüm veriler SPSS 26.0 programına aktarılarak, istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bebek bisküvilerinin çevrimiçi ve ambalaj etiketlerinde yer alan besinsel içeriğin ortalamalar arasındaki farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken; bebek pürelerinin çevrimiçi ve ambalajlardaki enerji ve karbonhidrat içeriklerindeki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Ayrıca, bebek bisküvilerinde “6. ayından önce kullanılan ürünlerde gluten içerir/içermez” ve bebek pürelerinde "İlgili sağlık profesyonelinin tavsiyesi ile kullanılmalıdır" ifadeleri bakımından ambalaj ve çevrimiçi etiket bilgileri arasında zayıf uyum (0,00-0,20 arası Kappa) değerleri hesaplanmıştır. Sonuç: Türkiye’de satışa sunulan bebek ek gıdalarının özellikle şeker içeriğinin bilimsel literatürdeki benzer çalışmalara kıyasla çok daha yüksek olması kronik hastalıklar açısından halk sağlığını tehdit ettiğini göstermektedir. Ayrıca, internet üzerinde alışverişin yoğun olarak yapıldığı bebek ürünlerindeki etiket bilgilerinin yasal mevzuata uygunluğunda eksiklikler saptanmış olup, ilgili otoritelerce gerekli takip ve düzenlemelerin yapılması elzemdir.en_US
dc.description.abstractAim: In this study, it is aimed that the evaluation of consistency between the nutritional contents of online and package label information of baby biscuits and purees sold in Turkey. In addition, the compliance of these products with the labeling regulations was also examined. Method: In this context, the labeling information on the websites and packaging of baby biscuits and purees offered for sale on shopping websites in Turkey was obtained. Afterward, the amounts of energy, carbohydrates, sugar, fat, saturated fat, protein, and salt corresponding to 100 grams of product and the issues required by the labeling regulation were recorded. All data were transferred to the SPSS 22.0 program, and statistical analyses were performed. Results: While the difference between the averages of the nutritional content on the online and packaging labels of baby biscuits was not found to be statistically significant, the difference in the energy and carbohydrate contents of baby purees online and in packaging is statistically significant (p<0.05). In addition, poor agreement values (Kappa between 0.00-0.20) were calculated between the packaging and online label information in terms of the statements of "contains/does not contain gluten in products before the sixth month in the baby biscuits" and "should be used with the advice of the relevant health professional" in baby purees. Conclusion: The fact that the sugar content of infant supplementary foods offered for sale in Turkey is much higher compared to similar studies in the scientific literature, indicates threatens public health in terms of chronic diseases. In addition, deficiencies have been detected in compliance with the legal legislation of the labeling information on baby products, which are intensively shopped for on the internet, and the relevant authorities must make the necessary follow-up and arrangements.en_US
dc.identifier.citationTuncer, B. S., Çelik, K., Karagülle, S., Parmaksız, A., & Günalan, E. (2024). Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerine ait ambalaj ve çevrimiçi besin etiketlerinin karşılaştırılması. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 6(1), pp. 19-27. https://doi.org/10.57224/jhpr.1427615en_US
dc.identifier.doi10.57224/jhpr.1427615en_US
dc.identifier.endpage27en_US
dc.identifier.issn2687-4423
dc.identifier.issn2687-4423
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage19en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.57224/jhpr.1427615
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/661
dc.identifier.volume6en_US
dc.institutionauthorTuncer, Bengi Su
dc.institutionauthorÇelik, Kader
dc.institutionauthorKaragülle, Selcen
dc.institutionauthorParmaksız, Ayhan
dc.institutionauthorGünalan, Elif
dc.language.isotren_US
dc.publisherSağlık Bilimleri Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofSağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıdaen_US
dc.subjectBesin Ögesien_US
dc.subjectŞekeren_US
dc.subjectSodyumen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectNutrientsen_US
dc.subjectSugarsen_US
dc.subjectSodiumen_US
dc.titleTürkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerine ait ambalaj ve çevrimiçi besin etiketlerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison of packaging and online nutritional labels of baby biscuits and puries on sale in Turkeyen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Türkiye’de satışta olan bebek bisküvileri ve pürelerine ait ambalaj ve çevrimiçi besin etiketlerinin karşılaştırılması.pdf
Boyut:
323.25 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: