Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılması

dc.authorid0000-0002-3644-5066en_US
dc.authorscopusid57205248760en_US
dc.authorwosidAAY-3447-2021en_US
dc.contributor.authorAlakuş, Esma
dc.contributor.authorErikli, Berivan
dc.contributor.authorGünalan, Elif
dc.date.accessioned2023-01-02T08:52:50Z
dc.date.available2023-01-02T08:52:50Z
dc.date.issued2022en_US
dc.departmentFakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractDünya çapında en popüler yiyeceklerden biri olan çikolatanın, içeriğine bağlı olarak insan sağlığına etkileri de oldukça çeşitlidir. Tüketici sağlığının korunması ve sağlıklı besin tercihlerinin gerçekleştirilmesi için ise çikolata gibi paketli gıdalarda, gıda etiketi analizleri gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların etiket bilgilerinin incelenmesi ve aynı marka-aynı ticari isimli ürünlerin içeriklerinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla ülkelerin çevrimiçi alışveriş sitelerinde satışa sunulan çikolata markaları ve ürünleri saptanmış, iki ülkede de aynı markaaynı ticari isimle satışta olan ürünlerin (n=65) etiket bilgilerinde 100 gram ürüne karşılık gelen enerji, karbonhidrat, yağ, doymuş yağ, protein, şeker, tuz ve lif miktarları edinilmiştir. Ayrıca, ürünlerdeki gıda katkı maddesi içerikleri de kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi Jamovi (version 2.3) programında gerçekleştirilmiş, p<0.05‘ten istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan aynı marka-aynı ticari isimli çikolataların 100 gramında bulunan besinsel içeriklere ait ortalama değerleri sırasıyla 526 ve 537 kkal enerji, 51,3 ve 51,9 gr karbonhidrat, 6,8 ve 7,1 gr protein, 31,8 ve 32,3 gr yağ, 17,4 ve 18 gr doymuş yağ, 45 ve 44.9 gr şeker, 0,27 ve 0,25 gr tuz ve 1,3 ve 0,7 gr lif olarak belirlenmiştir. Türkiye’de satışa sunulan çikolataların Fransa’da satışa sunulanlara göre enerji ve protein miktarı anlamlı ölçüde düşük bulunurken, şeker ve lif miktarı ise anlamlı ölçüde daha yüksektir (p<0.05). Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz verilerin, gelecekte gerçekleştirilecek müdahale çalışmalarına yönelik stratejiler geliştirilebilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden gelecek nesillere güvenli ve eşit bir gıda endüstrisi sağlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.en_US
dc.identifier.citationAlakuş, E., Erikli, B. & Günalan, E. (2022). Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılması. 8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi içinde (pp. 287-287). İstanbul: Güven Plus Grup.en_US
dc.identifier.endpage287en_US
dc.identifier.isbn9786257367721
dc.identifier.startpage287en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13055/353
dc.institutionauthorGünalan, Elif
dc.language.isotren_US
dc.publisherGüven Plus Grupen_US
dc.relation.ecinfo:eu-repo/grantAgreement/TUBITAK/SOBAG/2209A
dc.relation.ispartof8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresien_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Ulusal - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇikolataen_US
dc.subjectGıda Endüstrisien_US
dc.subjectGıda Etiketien_US
dc.subjectSürdürülebilir Beslenmeen_US
dc.titleTürkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.typeConference Objecten_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Türkiye ve Fransa’da satışa sunulan çikolataların internetteki etiket bilgilerine göre içerdikleri besin öğeleri ve gıda katkı maddelerinin karşılaştırılmasıı.pdf
Boyut:
2.49 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Kapalı Erişim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: