Diyabette beslenmenin bir asırlık serüveni: Dr. Mehmet Kâmil ve Dr. Muzaffer Beylerin Şekerliler Ne Yemelidir? adlı eseri - değerlendirme ve çeviriyazı
dc.authorid | 0000-0002-3644-5066 | en_US |
dc.authorscopusid | 57205248760 | en_US |
dc.authorwosid | AAY-3447-2021 | en_US |
dc.contributor.author | Günalan, Elif | |
dc.date.accessioned | 2023-08-01T14:33:16Z | |
dc.date.available | 2023-08-01T14:33:16Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.department | Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Kan şekeri seviyesinin anormal yüksekliği ile karakterize metabolik bir hastalık olan diyabetin beslenmeyle yakın ilişkisi yüzyıllardır bilinmektedir. Diyabette tıbbi beslenme tedavisine yönelik ilk bilimsel yaklaşımlar ise 20. yüzyılın başlangıcı itibariyle yoğunlaşmaktadır. Ancak, bu dönemin diyet önerileri ve klinik uygulamalarına ilişkin literatür oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Harf Devrimi henüz uygulama sürecindeyken, Osmanlı Türkçesiyle yazılan Şekerliler Ne Yemelidir? (İstanbul, 1929) adlı kitapçıktan edinilen bilgiler ışığında yaklaşık bir asır öncesindeki diyabetik tıbbi beslenme tedavisi incelenmiştir. Kitapçık, Şişli Etfal Hastanesinde Dâhiliye uzmanı olan Dr. Mehmed Kâmil (Berk) ile Cerrahpaşa Hastanesi diyabet uzmanı Dr. Muzaffer Şevki (Yener) Beyler tarafından yazılmıştır. Diyabet kitapçığı olarak hazırlanan eser, o dönemin tıbbi tecrübeleri çerçevesinde şeker hastalarının takip etmesi gereken beslenme önerilerini içermektedir. Bu çalışmada eserde yer alan bilgiler dönemin bilimsel literatürü ve günümüz uygulamaları ile karşılaştırılarak diyabette klinik beslenme tedavisinin günümüze dek değişimi değerlendirilmiştir. Ayrıca, eserin tam metni Türkçe’ye çevrilerek, yazarları hakkında da bilgi verilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Diabetes is a metabolic disease characterized by abnormally high blood sugar levels and has been known for centuries to be closely related to nutrition. The first scientific approaches to medical nutrition therapy regarding diabetes intensified at the beginning of the 20th century. However, the literature on dietary recommendations and clinical practices for this disease is quite limited. This study investigates medical nutrition therapy regarding diabetes from a century ago in light of information obtained from a booklet titled What Should Diabetics Eat? (Istanbul, 1929), which was published in Ottoman Turkish while the Alphabet Reform being implemented in the early years of the Turkish Republic. The booklet was written by Dr. Mr. Mehmet Kâmil, an internist at Şişli Etfal Hospital, and by Dr. Mr. Muzaffer, the physician at Galatasaray High School. The work was prepared as a diabetes booklet and includes nutritional recommendations that diabetic individuals should follow within the framework of the medical experience of that period. This study compares the recommendations given in the booklet both with the scientific literature of the period and with current practices and evaluates the changes that have occurred in clinical nutrition therapy regarding diabetes up until the present day. The present article also includes information about the authors of the booklet, as well as its full text in Latin characters. | en_US |
dc.identifier.citation | Günalan, E. (2023). Diyabette beslenmenin bir asırlık serüveni: Dr. Mehmet Kâmil ve Dr. Muzaffer Beylerin Şekerliler Ne Yemelidir? adlı eseri - değerlendirme ve çeviriyazı. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, 24(2), pp. 909-944. https://doi.org/10.26650/oba.1280879 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.26650/oba.1280879 | en_US |
dc.identifier.endpage | 944 | en_US |
dc.identifier.issn | 1303-3123 | |
dc.identifier.issn | 2458-7982 | |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-8517041110 | en_US |
dc.identifier.scopusquality | Q3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 909 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1266339 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.26650/oba.1280879 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.13055/518 | |
dc.identifier.volume | 24 | en_US |
dc.indekslendigikaynak | Scopus | en_US |
dc.indekslendigikaynak | TR-Dizin | en_US |
dc.institutionauthor | Günalan, Elif | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Istanbul University Press | en_US |
dc.relation.ispartof | Osmanlı Bilimi Araştırmaları | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Diyabet | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Perhiz | en_US |
dc.subject | Gıda | en_US |
dc.subject | Dr. Mehmed Kâmil Berk | en_US |
dc.subject | Dr. Muzaffer Şevki Yener | en_US |
dc.subject | Şişli Etfal Hastanesi | en_US |
dc.subject | Diabetes | en_US |
dc.subject | Nutrition | en_US |
dc.subject | Diet | en_US |
dc.subject | Food | en_US |
dc.subject | Şişli Etfal Hospita | en_US |
dc.title | Diyabette beslenmenin bir asırlık serüveni: Dr. Mehmet Kâmil ve Dr. Muzaffer Beylerin Şekerliler Ne Yemelidir? adlı eseri - değerlendirme ve çeviriyazı | en_US |
dc.title.alternative | A century-long adventure of nutrition in diabetes: An assessment and transliteration of Dr. Mehmet Kâmil and Dr. Muzaffer’s What Should Diabetics Consume? | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |